Branka Slavica: Necijepljenima u SAD-u svakodnevica nije laka

12.11.2021.

07:48

Autor: Branka Slavica/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Javljanje Branke Slavice u Dobro jutro, Hrvatska

Javljanje Branke Slavice u Dobro jutro, Hrvatska

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- SAD i Europa su u raskoraku - kada je bolja epidemiološka situacija u Europi, lošija je u SAD-u i obrnuto. Od 9. mjeseca u padu je broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, javila je za Dobro jutro, Hrvatska dopisnica HRT-a u Washingtonu Branka Slavica.

Objasnila je kako je razlog tome visoka procijepljenost - 2/3 odraslih Amerikanaca je primilo barem jednu dozu cijepljena. Necijepljenima svakodnevica nije laka u većini gradova - od odlaska na posao, u restorane, teretane jer se traži dokaz o cijepljenju.

Stručnjaci upozoravaju da nije sve završeno, objasnila je, i da se pandemija događa u ciklusima. Dolazi zima, provodit ćemo više vremena u zatvorenom prostoru, slabi snaga cjepiva i očekuje se treća doza za veliku većinu Amerikanaca.

Prema jučerašnjim podacima, rekla je Slavica, u 20 američkih država bilježi se povećanje broja zaraženih. Cjepivo je besplatno i lako dostupno, rekla je dodavši da se prva i druga doza mogu primiti bez najave. Što se tiče treće doze, još uvijek se cijepe stariji od 65 godina i oni koji imaju zdravstvenih problema, no Pfizer je tražio od agencije za lijekove zeleno svjetlo za treću dozu cjepiva za sve građane i velika je vjerojatnost da će se to brzo i dogoditi.

U nekim dijelovima SAD-a je veća procijepljenost, rekla je i da analitičari povlače crtu i dijele Ameriku na crvenu i plavu - savezne države u kojima su na vlasti republikanci i demokrati. Navode da je veća procijepljenost u državama gdje su na vlasti demokratski guverneri. Slavica je rekla da je u 10 saveznih država procijepljenost između 75 i 80% s dvije doze. Dvije države su zapravo republikanske države, a na ljestvici je i država koju vodi demokratski guverner.

- U većini država procijepljeno je, barem prvom dozom, oko 76% građana, to je prosjek. Dvije male savezne države Idaho i Zapadna Virginija imaju procijepljenost manju od 50%. Zajedničko im je da imaju malo stanovnika i obje države vode republikanski guverneri, dodala je.

SAD nema sustav covid potvrda, imaju komadić kartona koji je izdao centar za kontrolu i prevenciju bolesti, samo New York i Kalifornija imaju digitalni sustav covid potvrde. Mnogi se bune, iako je uglavnom dovoljna fotografija s mobitela tog kartona na kojemu piše da je osoba cijepljena. U službenijim situacijama, rekla je Slavica, treba pokazati potvrdu. Staromodno, ali funkcionira, zaključila je.

Nije se cijepilo 30% Amerikanaca, dodala je. Prema rezultatima provedenog istraživanja, ne cijepe se jer se boje dugoročnog učinka cjepiva, neki se boje igle, a neki žele svoju slobodnu volju i ne vjeruju u pandemiju.

U ponedjeljak 8. studenog stupila je na snagu mjera koju je najavio predsjednik Joe Biden vezano uz putovanja, a koja nalaže da svi oni koji dolaze u SAD moraju imati potvrdu o cijepljenju i test ne stariji od 3 dana. Također, vrlo su stroge mjere za necijepljene. SAD priznaje cjepiva koja su dobila zeleno svjetlo u Americi, ali i ona koja priznaje Svjetska zdravstvena organizacija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!