Branka Slavica: Što se tiče SAD-a, prognoze nisu dobre

02.07.2020.

19:32

Autor: Kristina Pešić/Branka Slavica/Dnevnik 2/IMS/HRT

default error photo
Najviše zaraženih koronavirusom u SAD-u, Brazilu, Rusiji i Indiji. Jučer je zabilježeno najviše novih slučajeva zaraze u jednom danu, 196.963.
Eksplozija pandemije pogađa mnoge dijelove svijeta. Jučer je zabilježeno najviše novih slučajeva zaraze u jednom danu, 196.963. Od već blizu 11 milijuna oboljelih, njih polovina je iz četiriju zemalja: Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije i Indije.

- Što se tiče SAD-a, prognoze nisu dobre. Vodeći američki infektolog Anthony Fauci kaže da će SAD imati 100.000 zaraženih osoba dnevno ako se situacija ne stavi pod kontrolu, javila je Branka Slavica, HRT-ova dopisnica iz SAD-a.

Dodala je kako je u dvjema američkim državama, kao i u DC Washingtonu, broj oboljelih u padu. Stručnjaci kažu, rekla je Slavica, da je ovo drugi val u prvom naletu pandemije jer su sada najviše pogođeni mladi između 20 i 40 godina koji se najmanje pridržavaju mjera socijalne distance.Vikend uoči proslave Dana nezavisnosti, gotovo polovina američkih saveznih država odustala je od popuštanja mjera. Arizona, Kalifornija, Sjeverna Karolina, Tennessee i Teksas već su zabilježili rekordne brojeve novooboljelih u jednom danu.

U zemlji je stopa nezaposlenosti za dva postotna boda manja u odnosu na onu u svibnju, i iznosi 11%. Prije pandemije bila je tri puta manja. Tvrtke u Kaliforniji, Teksasu i na Floridi odgađaju otvaranje, pa su poslovne zgrade u središtu Oaklanda i dalje prazne.

Čini se da je promijenio ploču i predsjednik Donald Trump koji je na meti kritika zbog toga što odbija nositi masku.

- Ja sam za maske. Nosio bih je da sam u skupini s ljudima koji nisu udaljeni tri metra jedni od drugih. Obično nisam u takvoj situaciji i svi se moraju testirati prije susreta sa mnom. Ali svakako bih nosio masku, mislim da mi čak dobro pristaje, rekao je Trump.

U Brazilu, na osvijetljenom kipu Krista Iskupitelja, fotografije zdravstvenih radnika, poruke ohrabrenja i sjećanja na umrle. U žarištima, Riju i Sao Paulu, dostavljači i taksisti prosvjeduju zbog potplaćenosti i izloženosti virusu.

U Indiji je, u pet dana, broj zaraženih skočio za 100.000. Zato medicinski djelatnici, pod debelim slojem zaštitne opreme iako su visoke temperature, u Mumbaiju od vrata do vrata testiraju građane. Vlada ipak nastavlja s popuštanjem mjera. Međunarodni je promet i dalje zatvoren, no indijski ministar kulture najavljuje otvaranje znamenitosti za turiste od sljedećeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!