19:46 / 03.02.2020.

Autor: Branka Slavica/P.F./HRT

Branka Slavica: Zašto je Iowa važna kod izbora predsjednika SAD-a

-

-

Foto: - / -

U toj saveznoj američkoj državi na Srednjem zapadu održavaju se prvi unutarstranački izbori, posebno važni za demokrate.
U Iowi večeras službeno počinje utrka za Bijelu kuću 2020. U toj saveznoj američkoj državi na Srednjem zapadu održavaju se prvi unutarstranački izbori, posebno važni za demokrate.

U utrci je 11 kandidata koji žele biti izazivači Donalda Trumpa. Prema posljednjim anketama, vodi demokratski socijalist Bernie Sanders. Zašto je Iowa važna i što donosi pobjedniku u središnjem Dnevniku HRT-a objasnila je dopisnica Branka Slavica.

- Iowa je važna jer je prvi pravi test što birači misle o kandidatima. U posljednjih nekoliko mjeseci u Iowi je održano više od 2000 političkih događaja, tko god je htio mogao se osobno susresti s predsjedničkim kandidatima, objasnila je Slavica.

- Dodala je kako trenutak pripada Berniu Sandersu jer taj 78-godišnji senator iz Vermonta nudi društvenu revoluciju, obožavaju ga mladi, dok stranački vrh od njega strepi. 

- U nacionalnim anketama i dalje vodi bivši potpredsjednik Joe Biden, ovdje u Iowi je na drugom mjestu. Demokrat starog kova nudi povratak na vrijeme prije Trumpa, rekla je Slavica.

Donald Trump i dalje je popularan u Iowi gdje je uvjerljivo pobijedio na općim izborima 2016.

- Sutra ćemo znati pobjednika caucusesa u Iowi, a sutra navečer će predsjednik Trump održati govor o stanju nacije u Kongresu. Bit će zanimljivo pratiti kako će ga dočekati demokrati koji ga žele smijeniti, najavila je dopisnica HRT-a iz SAD-a Branka Slavica. 

- Ovi su izbori važni zbog dvije osnovne stvari. Za budućnost ove zemlje apsolutni je imperativ da porazimo najopasnijeg predsjednika u američkoj modernoj povijesti. Ne trebamo predsjednika koji će uspjeti na temelju podjela, obećavam vam da ću kao američki predsjednik ujediniti našu naciju, rekao je Bernie Sanders, kandidat za demokratsku nominaciju za predsjednika SAD-a.

- Svake četiri godine demokracija počinje ovdje u Iowi, s vama. Nikad niste imali veću odgovornost nego danas, bez obzira na to na koliko ste predizbora sudjelovali. Četiri godine Trumpove vladavine možemo pretvoriti u povijesno odstupanje. Ali osam godina njegove vlasti znači promjenu zemlje na način koji ne možemo prihvatiti. Trebamo vas, rekao je Joe Biden, kandidat za demokratsku nominaciju za predsjednika SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!