22:26 / 10.06.2020.

Autor: S.M./Hina/HRT

Brat Georgea Floyda pozvao Kongres da "zaustavi bol"

Foto: Erin Schaff/REUTERS

Foto: Erin Schaff/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma održao je prvo kongresno saslušanje kako bi razmotrio pitanja koja su izazvala građanske nemire - rasizam i policijsku brutalnost.
Philonise Floyd, brat ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda čija je smrt potaknula globalne prosvjede, pozvao je zastupnike u američkom Kongresu da usvoje reforme koje će zaustaviti policijsku brutalnost kako njegov brat ne bi bio samo "još jedno ime na listi", prenosi BBC.

-
Ovdje sam da zatražim od vas da to zaustavite. Zaustavite bol, rekao je Floyd (42) ponijet emocijama na saslušanju pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma, dan nakon što mu je pokopan brat u Houstonu.

- George je tražio pomoć i bio je ignoriran. Molim vas, poslušajte poziv koji vam sada upućujem, pozive naše obitelji i pozive koji odjekuju na ulicama cijelog svijeta, kazao je.

George Floyd, "temeljni kamen" pokreta koji će promijeniti svijet 

George Floyd (46) umro je u Minneapolisu prije petnaest dana nakon što mu je policijski časnik, bijelac, koljenom protisako vrat skoro devet minuta. Njegova je smrt izazvala prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u koji su se proširili diljem svijeta.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma održao je prvo kongresno saslušanje kako bi razmotrio pitanja koja su izazvala građanske nemire - rasizam i policijsku brutalnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!