20:16 / 27.10.2018.

Autor: HRT

Brazil bira između demokracije i vojne diktature

-

-

Foto: - / -

Zbog radikalno suprotstavljenih svjetonazora dvojice kandidata, ovi izbori smatraju se najvažnijima u novijoj povijesti Brazila.
Atmosfera u Brazilu bliži se točki usijanja samo dan prije drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima najmnogoljudnija zemlja i najmoćnija ekonomija Latinske Amerike bira između davanja još jedne prilike demokraciji i povratka nasljeđu vojne diktature.

Zbog radikalno suprotstavljenih svjetonazora dvojice kandidata, ovi izbori smatraju se najvažnijima u novijoj povijesti Brazila. Razlika između dvojice kandidata smanjuje se poput aligatorovih ralja - piše list O Globo. No u anketama uvjerljivo vodi donedavni autsajder Jair Bolsonaro, bivši vojni padobranac koji sebe naziva "tropskim Trumpom". Zagovara pravo na nošenje oružja i strastveno veliča razdoblje vojne diktature u Brazilu. Pojmovi "korupcija" i "demokracija" kod Bolsonarovih pristaša gotovo se izjednačuju. Veći dio 21. stoljeća na vlasti je bila Radnička partija. Vladavina ljevice završila je korupcijskim skandalima, gospodarskom agonijom i bujanjem uličnog nasilja. I sam Bolsonaru u kampanji je preživio napad nožem.

Protivnici upozoravaju da je to populist iza kojeg stoji krupni kapital, da kampanju vodi trumpovskim plasiranjem lažnih i izmišljenih informacija, da mu je karijeru obilježilo brutalno vrijeđanje žena, homoseksualaca i crnačkog stanovništva. Žrtve mučenja iz razdoblja vojne diktature, koju Bolsonaro priziva, zgrožene su. Protukandidat Fernando Haddad, bivši gradonačelnik Sao Paula, posljednjih je dana smanjio zaostatak. Ali prema anketama, člana Radničke partije sutra će odabrati samo 44 posto ispitanih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!