Brazil: Bolsonaro i Lula kreću s predsjedničkom kampanjom

16.08.2022.

10:31

Autor: T.V./HRT/Hina

Bolsonaro i Lula kreću s predsjedničkom kampanjom

Bolsonaro i Lula kreću s predsjedničkom kampanjom

Foto: Ueslei Marcelino / Suamy Beydoun / REUTERS

Izborna utrka za brazilskog predsjednika, kojeg će Brazilci birati u listopadu, službeno započinje u utorak, a obilježit će je borba između trenutnog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara i bivšeg lijevog predsjednika Luiza Inacija Lula da Silve.

Glavni kandidati Bolsonaro i Lula, koji su zapravo mjesecima bili u kampanji, na događanjima će u sklopu kampanje pokazati svoje potpuno suprotne stilove.

Bolsonaro (67) planira pokrenuti svoju kampanju skupom u Juiz de Fori, malom jugoistočnom gradu u kojem ga je napadač izbo nožem i zamalo ubio tijekom njegove kampanje 2018.

Napad je zacementirao imidž Bolsonara kod pristaša kao borca protiv političkog establišmenta. Njegov se imidž urušio zbog niza kriza koji su pogodili Brazil - od pandemije covida-19 do rastuće inflacije.

Lula (76), koji vodi po anketama, započet će svoju kampanju posjetom tvornici Volkswagena u Sao Bernardo do Campu, u industrijskom srcu države Sao Paulo, mjestu gdje je započeo svoju političku karijeru kao sindikalni vođa.

Oba događaja puna su simbolike, rekao je politički analitičar Adriano Laureno, koji je utrku nazvao "predsjedničkim izborima koji najviše polariziraju od povratka demokracije" u Brazilu kasnih 1980-ih.

- Bolsonaro je pokušao izgraditi priču o božanskom odabiru svog predsjedničkog mandata u kojem preživljavanje nakon što je izboden igra središnju ulogu, rekao je Laureno iz konzultantske tvrtke Prospectiva. Lula se uvijek nastoji vratiti u Sao Bernardo u ključnim trenucima svoje političke putanje, predstavljajući sebe kao čovjeka iz naroda, rekao je za AFP.

Prema najnovijoj anketi instituta Ipeca objavljenoj u ponedjeljak Lula trenutno vodi s 44 posto glasova, dok Bolsonaro može računati na 32 posto glasova.

Ako niti jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto važećih glasova na izborima 2. listopada, drugi će krug biti održan 30. listopada.

Od ožujka prošle godine izbor se sveo na Bolsonara i Lulu, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu za korupciju Luli zbog koje je završio u zatvoru te je napustio politiku.

Lula je uhićen u sklopu "Operacije autopraonica", goleme istrage o sustavnoj korupciji oko državne naftne kompanije Petrobras.

Lula, predsjednik od 2003. do 2010., napustio je dužnost kao najpopularniji predsjednik u brazilskoj povijesti, a za njegovog je mandata došlo do gospodarskog procvata koji je izvukao 30 milijuna ljudi iz siromaštva.

Bolsonaro računa na veliki novi program socijalne pomoći kako bi povećao svoju popularnost i smanjio jaz s Lulom.

Još je prerano da bi se puni učinak programa mogao vidjeti u anketama.

Mnogi Brazilci strahuju da će Bolsonaro, ako izgubi, krenuti stopama svog političkog uzora, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ne priznaje rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Bolsonaro, koji redovito tvrdi da postoje prijevare u brazilskom elektroničkom sustavu glasovanja voli reći da ga "samo Bog" može smijeniti s položaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!