Brazil i Argentina razmišljaju o uvođenju zajedničke valute

23.01.2023.

08:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Brazilski i argentinski predsjednici Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez u zajedničkoj su izjavi objavili kako te dvije najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj gospodarskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Taj projekt bi inicijalno bi bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

- Namjera nam je ukloniti barijere koje priječe našu razmjenu, pojednostaviti i modernizirati pravila te potaknuti korištenje lokalne valute. Također smo odlučili unaprijediti razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi se mogla koristiti kako u financijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se reducirali troškovi kao i naša vanjska ranjivost, stoji u objavi.

Tijekom ovoga tjedna u Buenos Airesu održat će se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv "sur" (jug), ojačala regionalno tržište te umanjila ovisnost o američkom dolaru.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska središnja banka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!