07:53 / 10.06.2020.

Autor: I.D./M.Š./Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Brazil na rubu katastrofe

Foto: REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Foto: REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Foto: - / REUTERS

Donedavno mala sportska dvorana u predgrađu Sao Paula - postala je privremena bolnica, u kojoj unatoč velikom liječničkom trudu - smrt postaje svakodnevica.
Broj novozaraženih koronavirusom u svijetu i dalje raste. Dosad je oboljelo sedam milijuna i 330.000 ljudi. U posljednja 24 sata samo u Brazilu zabilježene su 32.000 novih slučajeva zaraza te gotovo 1.300 umrlih. Nimalo bolje nije ni u Sjedinjenim Državama, gdje je u jednom danu preminulo više od 800 ljudi. No stanje se stabilizira u Europi koja postupno otvara granice.

Donedavno mala sportska dvorana u predgrađu Sao Paula - postala je privremena bolnica, u kojoj unatoč velikom liječničkom trudu - smrt postaje svakodnevica.

- Dok radimo, okruženi smo bolesnicima koji panično strahuju za svoj život. Imamo osjećaj da ovoj noćnoj mori nikada neće doći kraj, kazao je ravnatelj bolnice Jose Roberto Dente.

Samo danas Sao Paulo prijavio je 334 smrtna slučaja. U ovoj poljskoj bolnici dvadesetak. Liječnici na rubu snaga, oprema manjkava, lijekovi nikako da dođu. U pokušaju da zaustave nezaustavljivi virus vlasti provode dezinfekciju ulica svih većih gradova.

- To je samo bacanje prašine u oči. Država nema pravi odgovor na ovu krizu, kazao je Gilson Rodriques, predsjednik gradskih vijeća Turana.

Gotovo ista situacija i u Meksiku - samo danas novih 600 žrtava. No neka područja koja su manje izložena virusu, poput turističkog resorta Cancun, otvaraju vrata turistima.

Europa sve više otvara svoja vrata

A i Europa sve više otvara svoja vrata. Njemačka i Austrija otvaraju granice prema svim zemljama Unije, uz četiri iznimke - Španjolsku, Švedsku, Veliku Britaniju i Portugal.

- Sloboda kretanja opet se uspostavlja. Ali ako se sigurnosna situacija naglo promijeni, odmah ćemo reagirati, rekao je Horst Seehofer, njemački ministar unutarnjih poslova.

Odluka da nije sigurna zemlja, barem zasad, velik je udarac za Španjolsku koja je svjesna toga koliko su joj potrebni strani turisti. No isto tako su svjesni da epidemiološko stanje u zemlji nije dobro. Gradski prijevoz u gotovo svim gradovima i dalje pod restrikcijama.

Iz susjedne Bosne i Hercegovine vijesti o novim zaraženima. Najmanje 53 su nova slučaja, što predstavlja velik problem. Ako se nastavi ovakav rast, može se očekivati ponovno uvođenje restrikcija kretanja i kontrola na granicama.

U SAD-u više od 111 tisuća oboljelih od bolesti COVID-19

Od novoga koronavirusa u Sjedinjenim Državama u zadnja 24 sata umrlo je 819 osoba, čime je broj umrlih u toj zemlji dosegao gotovo 112.000, izvijestile su agencije.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u je ukupan broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s koronavirusom 111.750.

Sjedinjene Države su zemlja koju je pandemija najteže pogodila i po broju umrlih, kao i po broju dijagnosticiranih. Do sada je najviše umrlih zabilježeno sredinom travnja, kada je u jednom danu umrlo tri tisuće ljudi. U posljednja dva tjedna broj umrlih kreće se ispod tisuću, no zemlja i dalje bilježi oko 20 tisuća novih slučajeva na dan. Izliječeno je 518 tisuća osoba.

U Meksiku više od 4 tisuće novozaraženih, u Argentini više od tisuću

Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji zabilježeno 4199 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 596 osoba umrlo, čime je ukupan broj zaraženih u Meksiku narastao na 124.301 slučaj, a broj umrlih na 14.649.
No, vlada je rekla da bi stvarni broj zaraženih mogao biti i znatno viši od službenih podataka.

Argentina je zabilježila 1141 novi slučaj zaraze koronavirusom, dok je broj umrlih bio 24 te sada ta zemlja ima ukupno 24.761 zaraženog i 717 umrlih.

No, premda broj zaraženih raste, stopa zaraze u Argentini i dalje je niža nego u susjednom Čileu, gdje je zabilježeno 3913 novih slučajeva i Brazila koji ih ima 32.091.

Argentina je prošloga tjedna proglasila karantenu u Buenos Airesu, koji ima najveći broj potvrđenih zaraza, dok je u ostatku zemlje "obavezno preventivno socijalno distanciranje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!