08:54 / 03.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Brazil: Prosvjednici traže opoziv predsjednika Bolsonara

Prosvjednici traže opoziv predsjednika Jaira Bolsonara

Prosvjednici traže opoziv predsjednika Jaira Bolsonara

Foto: Amanda Perobelli / REUTERS

Deseci tisuća Brazilaca u subotu su ponovno u nekoliko gradova u zemlji prosvjedovali na poziv stranaka ljevice protiv poskupljenja životnih troškova i tražili opoziv predsjednika Jaira Bolsonara.

Najveći skupovi održali su se u Rio de Janeiru, Sao Paulu i Brasiliji na poziv Nacionalne kampanje za Bolsonarov opoziv, koju podupire desetak stranaka ljevice i brojne sindikalne središnjice.

Iako su pozivi na prosvjede upućeni u 167 brazilskih gradova, brazilski tisak navodi da su se okupljanja održala u 24 od 27 brazilskih država, odnosno u 84 grada, među kojima je 14 glavnih gradova.

Neki čelnici desnice i desnoga centra pridružili su se prosvjednim povorkama kako bi upozorili na posljedice gospodarske krize u zemlji, premda ne podupiru i poziv na Bolsonarovu smjenu.

U četvrti Candelaria u Rio de Janeiru stotine okupljenih u povorci uzvikivali su "Bolsonaro odlazi", slogan koji je bio ispisan i na brojnim transparentima.

Više od stotinu peticija kojima se traži opoziv predsjednika poslano je u Zastupnički dom, ali njegov predsjednik Arthur Lira, saveznik vlade, nije ih ih poslušao.

Vrhovni sud zatražio je otvaranje nekoliko istraga protiv Jaira Bolsonara i njegovih suradnika, posebno zbog širenja lažnih informacija.

Deseci tisuća ljudi okupili su se u Sao Paulu u subotu popodne na središnjoj aveniji Paulista, gdje su se pojavili i potencijalni predsjednički kandidati poput Cira Gomesa, čelnika Demokratske radničke stranke.

- Bolsonaro uništava nacionalno gospodarstvo", izjavio je političar lijevoga centra pozivajući na jedinstvo. "Sramoti Brazil u inozemstvu i odgovoran je za smrt gotovo 600 tisuća Brazilaca od COVID-19, rekao je.

Na Trgu ministarstava u Brasiliji okupile su se stotine prosvjednika.

Prijašnji prosvjedi koje je povela ljevica tražili su opoziv Bolsonara zbog njegova lošeg odgovora na pandemiju, a u subotu su se čule i pritužbe na rast cijena hrane, plina i goriva, kao i zbog 14,1 nezaposlenih.

Godinu dana prije predsjedničkih izbora, po anketi koju je sredinom rujna proveo institut Datafolha, predsjednik, koji je predstavnik krajnje desnice, u prvom krugu izbora dobio bi 26 posto, a Lula 44 posto.

Uz brojne crvene zastave Radničke stranke bivšega predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve i niza drugih organizacija ljevice i centra, mogle su se vidjeti i brazilske zastave, koje se tradicionalno nose u povorkama podrške predsjedniku.

Na dan 7. rujna na skupovima u Brasiliji i Sao Paulu okupilo se 125 tisuća pristaša Jaira Bolsonara. Više nego što je ove subote uspjela sakupiti ljevica u dva regionalna glavna grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!