Brazil protiv rata u Ukrajini i protiv sankcija Rusiji

20.04.2022.

12:50

Autor: Hina/HRT

Brazil protiv rata u Ukrajini i protiv sankcija Rusiji

Brazil protiv rata u Ukrajini i protiv sankcija Rusiji

Foto: marchello74 / Shutterstock

 Brazil nedvosmisleno osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali je protiv gospodarskih sankcija Moskvi, izjavio je ministar gospodarstva Paulo Guedes.

- Rusiju ne treba izbaciti iz multilateralnih tijela, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke jer bi to "rušilo mostove" i "poticalo ekonomski rat, rekao je Guedes u utorak na "online" događaju koji je organizirao think tank Centar za strateške i međunarodne studije.


- Brazil je protiv rata i protiv sankcija, između ostalog i iz ustavnih razloga, rekao je brazilski ministar. Odmah bismo glasali za prekid vatre i ukinuli sankcije, dodao je.


Rusija je od Brazila zatražila potporu u MMF-u, Svjetskoj banci i skupini vodećih gospodarstava G20, tražeći pomoć u nastojanjima da se odupre teškim sankcijama koje joj je Zapad uveo otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu, navodi se u pismu koje je Reuters dobio na uvid.


"Brazil jamči sigurnost oba tržišta"


- U uvjetima poremećaja u globalnim lancima opskrbe energijom i hranom nakon sukoba u istočnoj Europi Brazil je ključni igrač koji jamči sigurnost oba tržišta, naglasio je Guedes.


Dodao je i da je "savršen" trenutak za pristupanje Brazila Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i za sklapanje trgovinskog sporazuma između Mercosura i Europske unije.


- Brazil će u protivnom nastaviti povećavati izvoz u Aziju i na Bliski istok, dodao je.


EU i južnoamerički trgovinski savez Mercosur dogovorili su sporazum o slobodnoj trgovini u 2019. godini, ali ga još nisu potpisali. Neke europske zemlje dovele su ga u pitanje zbog lošeg upravljanja okolišem vlade predsjednika Jaira Bolsonara.


Članice su Mercosura Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj dok je članstvo Venezuele suspnendirano. Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru i Surinam imaju status pridruženih članica, Bolivija je u postupku priključenja, a Meksiko i Novi Zeland imaju status promatrača.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!