Brazil riskira gubitak kontrole nad Amazonom u korist trgovaca drogom

08.12.2022.

00:48

Autor: Brazil riskira gubitak kontrole nad Amazonom u korist trgovaca drogom

Amazona

Amazona

Foto: - / Shutterstock

Brazil se izlaže riziku gubitka kontrole nad svojim područjem amazonske prašume u korist organiziranog kriminala i trgovaca ljudima koji tu regiju koriste za krijumčarenje droge, upozorio je u srijedu sudac Vrhovnog suda Luis Roberto Barroso.

Barroso je pozvao i međunarodnu zajednicu da doprinese financiranju i idejama za poticanje održivog razvoja koji bi očuvao amazonsku prašumu, najveću na svijetu, i pomogao 25 milijuna ljudi koji tamo žive.

Amazona apsorbira goleme količine stakleničkih plinova odgovornih za globalno zatopljenje i njihovo se očuvanje smatra ključnim za borbu protiv klimatskih promjena.

- Postoji stvarni rizik od gubitka suvereniteta Amazone, ne u korist bilo koje druge zemlje, već u korist organiziranog kriminala, rekao je sudac koji je sudjelovao i na nedavnim klimatskim razgovorima Ujedinjenih naroda COP27 u Egiptu (u studenom).

Ocijenio je i da međunarodno financiranje ne ugrožava brazilski suverenitet nad Amazonom kao što je to izjavio krajnje desničarski predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Naprotiv, potrebna je strana potpora kako bi se zaustavila degradacija prašume i pomogla brazilskoj državi da uspostavi red i zakon u Amazoniji.

- Brazilske vlasti morat će biti vrlo predane suprotstavljanju zločinima protiv okoliša kao što su ilegalna sječa i rudarenje, krčenje šuma, otimanje zemlje i ubojstvo branitelja šume, rekao je Barroso.

Pod Bolsonarovim vodstvom, ilegalne aktivnosti su porasle u Amazoniji, potaknute smanjenjem zaštite okoliša i smanjenim financiranjem agencija za provedbu.

Bolsonarova vlada također je paralizirala Amazonov fond u koji su Norveška i Njemačka doprinijele više od milijardu dolara za potporu održivim projektima u regiji.

Fond će se ponovno pokrenuti kada novoizabrani predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je porazio Bolsonara na izborima u listopadu, preuzme dužnost u siječnju. Lula je obećao stati na kraj nekažnjivosti zločina u Amazoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!