Brazil treći na svijetu po broju zaraženih koronavirusom

20.05.2020.

20:40

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik 3/IMS/HRT

default error photo
Najteže je u saveznoj državi Amazonas, koja dosad ima više od 22 tisuće zaraženih i gotovo 1500 preminulih.
Brazil u ovom trenutku ima treći najveći broj zaraženih, odmah iza SAD-a i Rusije, odnosno više od 270.000 ljudi. Umrlo je gotovo 18.000 ljudi. Najteže je u saveznoj državi Amazonas, koja dosad ima više od 22 tisuće zaraženih i gotovo 1500 preminulih.

Još jedan teško oboljeli doletio je malim zrakopolovom u Manaus iz amazonske zabiti. Takvi zrakoplovi mogu prevesti samo jednog ozbiljno bolesnog pacijenta, uz još jednu osobu s umjerenim simptomima. Ovoga puta to je načelnik općine s najvišim brojem zaraženih po stanovniku u Brazilu. Santo Antônio do Içá nalazi se u gornjem toku Amazone, od Manausa je udaljen 880 kilometara. Dosad ima 416 oboljelih na 25 tisuća stanovnika.

- Moj otac nikada dosad nije bio bolestan, a ima 89 godina. Nije ga mogla pokositi ni gripa, a onda je došao taj prokleti koronavirus. Ali preživjet će on i to, kazala je Thelma Castelo Branco, stanovnica naselja Santo Antônio do Içá.

Broj zahtjeva za prijevoz zrakoplovom iz manjih amazonskih naselja u bolnice milijunskog Manausa posljednjih se dana utrostručio, poduže su liste čekanja.

- U svim je naseljima u porječju Amazone teško, ne pomaže nam naš geografski položaj. Imamo mnogo pacijenata u teškom stanju, a nemamo primjeren bolnički smještaj. Trebamo više zrakoplova koji će prevesti bolesnike do jedinica intenzivne njege u Manaus, rekla je Anancy Lasmar, stanovnica naselja Santo Antônio do Içá.

Tijekom leta nadmorska visina i pritisak mogu, međutim, dramatično pogoršati pacijentovo stanje.

- Ako intubirate pacijenta negdje u zabačenom području, medicinski tim mora dva ili tri dana bez prestanka manualno održavati disanje, jer u mnogim naseljima nema respiratora. Kako bismo tomu doskočili, ponekad pacijenta zrakoplovom prevezemo u Manaus, iako nije preporučljivo transportirati ozbiljne slučajeve. Ako to ne učinimo, njihovi izgledi da prežive ravni su nuli. Ovako barem imaju neku nadu, kaže doktor Daniel Siqueira.

Posljednji ispraćaj još jedne žrtve koronavirusa u amazonskoj domorodačkoj zajednici. Zbog nemara i tvrdoglavosti predsjednika Jaira Bolsonara, koji negira snagu koronavirusa, gradonačelnik najvećeg grada u Amazoniji katastrofičan scenarij upravo među tom zajednicom izjednačava sa zločinom protiv čovječnosti.

- Bojim se genocida, želim to poručiti cijelomu svijetu. Imamo vladu koja ne mari za živote indijanskog stanovništva, ona ne cijeni njihovu kulturu. Ta je vlast autoritarna. Misli o svemu drugome, ali ne i o dobrobiti naših Indijanaca, rekao je Arthur Virgilio Neto, gradonačelnik Manausa.

Bolesnici iz udaljenih amazonskih naselja, koja nemaju jedinice intenzivne njege, dolaze uglavnom u ovu privremenu bolnicu, smještenu u novu školsku zgradu u Manausu. Ima kapacitet od 143 kreveta, od toga četvrtinu na intenzivnoj njezi. U liječenju se ovdje primjenjuje i neinvazivna tehnika ventilacije, pri čemu je pokriven gornji dio pacijentova tijela.

- Ova svojevrsna kapsula uz pomoć negativnog tlaka zraka štiti medicinare jer onemogućuje da se kapljice aerosoli rasprše u okolini. Omogućuje ventilaciju uz pomoć neprestana pozitivnog vanjskog tlaka, a to je znatno jeftinija opcija od respiratora. Uz tu metodu izbjegava se orotrahealna intubacija velikog broja pacijenata, izjavio je Ricardo Nicolau, koordinator priručne bolnice u Manausu.

Prizori poput ovog daju nadu svima koji pomažu u amazonskom zračnom mostu. Ovaj 59-ogodišnjak, koji je putovao zrakoplovom u bolnicu osam sati, uključujući i jedno presjedanje, nakon 20 dana izliječen je od bolesti kovid-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!