Brazil u Atlantiku potapa nekadašnji nosač aviona Foch, ekolozi prosvjeduju

02.02.2023.

20:39

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zalazak sunca na Atlantiku

Zalazak sunca na Atlantiku

Foto: Mike Segar/File Photo / REUTERS

Brazilske vlasti odlučile su potopiti u Atlantiku nekadašnji nosač zrakoplova Foch koji je bio ponos francuske mornarice, a poslije je prodan Brazil, a eklozi kritiziraju takvo rješenje za ukleti brod koji nijedna luka nije htjela primiti i koji je, upozoravaju, toksičan.

- Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (...) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje, priopćili su u srijedu brazilska mornarica i ministarstvo obrane.

Odluka je sporna jer je trup boda dug 266 metara ispunjen magnetima, poliklorirani bifenili (PCB) što je zabranjeno od 1987., te živom i drugi toksičnim tvarima koje su visoko rizične za živi svijet u moru, navode organizacije za zaštitu okoliša.

Prije dva tjedna, mornarica je odlučila odtegliti taj nekadašnji nosač zrakoplova 315 kilometara od brazilske obale.

Mornarica je objavila da zbog visokog stupnja oštećenja i "velike opasnosti" po okoliš neće dopustiti uplovljavanje broda u neku brazilsku luku ili u brazilske teritorijalne vode.

Nekoliko nevladinih organizaciji upozorilo je da je Brazil na putu "da počini ekološki zločin, a udruga Robin Hood kazala je da je bivši nosač zrakoplova "toksični paket težak 30.000 tona".

Sagrađen prije 50 godina u brodogradilištu Saint-Nazaire na zapadu Francuske, Foch je 36 godina bio u službi francuske mornarice. Godine 2000. kupio ga je Brazil i nazvao Sao Paulo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!