07:45 / 03.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Brazil: U odronima u Rio de Janeiru poginulo osam osoba

Odroni u Rio de Janeiru

Odroni u Rio de Janeiru

Foto: Prefeitura de Angra dos Reis / Reuters

Obilne kiše uzrokovale su odrone u kojima je poginulo najmanje osam osoba, među kojima šest iz iste obitelji, na jugu brazilske savezne države Rio de Janeiro, priopćile su lokalne vlasti i vatrogasne službe.

- Očekivali smo kišu, izdali upozorenja, ali nažalost, u četvrti Ponta Negra srušila se kuća. Spašeno je samo dvoje djece, rekao je gradonačelnik turističkoga mjesta Paratyja Luciano Vidal.

- Više od 70 obitelji ostalo je bez doma i za njih se osiguravaju skloništa i smještaj u hostelima, dodao je Vidal.

Rekao je da su blatne bujice blokirale ulice, u neke dijelove grada ne može se ući, a cijele su četvrti ostale bez struje.

U Paratyju su u jednome danu pala 322 mm kiše, koliko u prosjeku padne u šest mjeseci.

Grad je proglasio izvanredno stanje, s obzirom na to da bi prema prognozama kiša mogla nastaviti padati.

Obilna kiša pala je i u obližnjem gradu Angra dos Reis, isto tako turističkom odredištu, gdje je u odronu poginulo jedno dijete. Spasilačke službe traže više od deset nestalih osoba na tom području, priopćile su vlasti.

Proteklih nekoliko tjedana brazilska država Rio de Janeiro pogođena je teškim nevremenom, a u odronima zemlje i poplavama na području Petropolisa na sjeveru te države u približno mjesec dana poginulo je oko 240 osoba, priopćile su vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!