17:11 / 06.11.2018.

Autor: Marko Stričević/HRT

Brazilom vlada "tropski Trump"

-

-

Foto: - / -

Najveća zemlja, s najmoćnijom ekonomijom Latinske Amerike, za predsjednika je izabrala još donedavno marginalnog, ekstremnog desničara.
Nakon 30 godina, mahom neuspjelih pokušaja da profunkcionira liberalna demokracija, u Brazilu je ponovno u modi militarizam. Dječak u maskirnoj odori ne može se sjećati vremena u kojem je vojna diktatura vladala pobivši stotine i mučeći tisuće svojih protivnika.

Najveća zemlja, s najmoćnijom ekonomijom Latinske Amerike, za predsjednika je izabrala još donedavno marginalnog, ekstremnog desničara Jaira Bolsonara, koji nabujalo nasilje na ulicama i korupciju koja izjeda Brazil obećava riješiti brutalnim metodama. U kampanji je prijetio lijevoj oporbi, pozivao se na razdoblje vojne diktature i najavljivao vladu u kojoj će prvi put od 1985. sjediti umirovljeni generali.

U 21. stoljeću brazilska demokracija pretvorila se u šareni karneval populizma i korupcije, s više od 30 stranaka u Nacionalnom kongresu. Na vrhu je bila nominalno lijeva Radnička partija. Odvela je zemlju u ekonomsku recesiju koja je kulminirala korupcijskim skandalima. Bivši predsjednik Lula završio je u zatvoru nakon specijalne operacije koju je vodio sudac Sergio Moro.

Pravosudna zvijezda prihvatila je izazov i odazvala se Bolsonarinom pozivu da dođe u Ministarstvo pravosuđa, unatoč oštrom protivljenju dijela javnosti da svoj rad kapitalizira političkom funkcijom kod Lulina ljutog protivnika.

Nostalgiju za diktaturom kod mnogih je Brazilaca pobudilo grozno stanje na ulicama. Godina još nije ni završila, a već je postavljen negativni rekord s više od 63 tisuće ubojstava. Bolsonaro se poziva na referendum iz 2005.  na kojem je na pitanje "Treba li zabraniti prodaju vatrenog oružja i streljiva u Brazilu?" 64 posto glasača zaokružilo "NE".

Sada najavljuje da će biti predsjednik svih Brazilaca, ali već 27 godina privlači pozornost seksističkim vrijeđanjem žena i rasističkim stajalištima o crnačkoj populaciji. Omiljena su mu meta homoseksualci: izjavio je, među ostalim, da bi i sam fizički napao istoispolni par da ga vidi na ulici.  Procjenjuje se da je u Brazilu oko 20 milijuna homoseksualaca.

Jair Bolsonaro zagovara ekonomski liberalizam čikaške škole. Na unutarnjem planu investitori očekuju val privatizacije državnih tvrtki. Na vanjskopolitičkom - Bolsonaru je oduševljen Donaldom Trumpom. Najavio je i podizanje zida prema Paragvaju, zatim istupanje iz Mercosura - sporazuma o slobodnoj trgovini u Južnoj Americi. Kao glavnog protivnika istaknuo je Kinu, koju optužuje da se ponaša kao da želi kupiti Brazil. "Isušit ću močvaru", obećava čovjek kojeg mediji nazivaju "tropski Trump".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!