08:45 / 03.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Brazilska Amazona doživljava najgore šumske požare u zadnjih 13 godina

Foto: Ueslei Marcelino/REUTERS, arhiva

Foto: Ueslei Marcelino/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

S početkom sezone suše u Amazoni, stručnjaci i aktivisti za okoliš obično oglašavaju alarm.
Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrirao je više od 2.200 požara tijekom pregleda satelitskih snimki u regiji Amazone u svibnju.

Prema navodima instituta, to je skoro 20 posto više nego li u istom razdoblju prošle godine i predstavlja najveći broj požara zabilježenih od 2007. godine. Više od 2.000 četvornih kilometara šume uništeno je između siječnja i svibnja ove godine.

S početkom sezone suše u Amazoni, stručnjaci i aktivisti za okoliš obično oglašavaju alarm. Pretpostavlja se da ove godine zbog pandemije koronavirusa vlasti nisu pobliže, odnosno kao obično, pratili ovaj problem.

Kritičari također optužuju vladu brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da podupire deforestaciju i 'taktiku rezanja i paljenja' šume. Bolsonaro, desno orijentirani populist, podupire ideju o gospodarskoj eksploataciji Amazone. Prošle je godine bio žestoko kritiziran zbog razarajućih požara u amazonskom području.

Kritičari ga optužuju da prihvaća uništenje kako bi se otvorila nova područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo. Njegov ministar za okoliš Ricardo Salles naznačio je ranije ove godine da bi vlada trebala iskoristiti činjenicu da je pažnja društva usmjerena na koronavirus za ublažavanje propisa o zaštiti okoliša za područje Amazone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!