22:25 / 22.02.2020.

Autor: M.Š./Hina

Brazilski karneval obilježen političkim podjelama

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: - / REUTERS

Slavni brazilski karneval započeo je u subotu s milijunima kostimiranih građana.
Slavni brazilski karneval započeo je u subotu s milijunima kostimiranih građana koji su iskoristili tu prigodu da svojim kostimima prokomentiraju i politiku koja je duboko podijelila zemlju.

Otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost u siječnju 2019., Brazilci su se jako podijelili. Pristaše bivšeg vojnog kapetana smatraju ga zaslužnim za smanjenje nasilja i rast gospodarstva, dok ga njegovi protivnici osuđuju rasizam, seksizam i omalovažanje siromašnih u zemlji.

Uz brojne konzervativne saveznike, uključujući gradonačelnika Rio De Janeira Marcela Crivellu, Bolsonaro nije pokazao interes za karneval i osudio je "razvratno ponašanje" u vrijeme njegova održavanja.

Građani odjeveni u kostime sirena pa sve do kauboja prije svega su se fokusirali na zabavu, a onda na politiku.

No, u većim gradovima se brojnim kostimima ismijavalo brazilske čelnike.

U sjeveroistočnom gradu Recifeu, domaćinu jednih od najslavnijih proslava za vrijeme Karnevala, glazbenik Antonio Nobrega posvetio je perfomans na otvorenju karnevala brazilskim umjetnicima i novinarima.

Obje skupine su ljutile brazilske političke lidere, a političari su često kritizirali pojedine novinare i novine.

Slavna plesna škola sambe Mangueira proći će legendarnim Sambodromom u nedjelju navečer, a očekuje se da će se perfomansom kritizirati policijsko nasilje.

Stopa ubojstava je pod vlašću Bolsonara pala, ali je porastao broj ubojstava koja počine policajci, što je pokrenulo veliku raspravu o policijskim taktikama, osobito u siromašnijim i manjinskim zajednicama.

U subotu je škola sambe Tom Maior odala počast svojim performansom Marielli Franco, crnkinji, lezbijki i gradskoj vijećnici čije je ubojstvo 2018. izazvalo prosvjede u zemlji.

- Bilo je prekrasno, zaista me se dojmilo, rekao je Renato Santos Aguessy, 37-godišnji učitelj.

- Ostavila nam je u nasljeđe borbu i suočavanje s neprilikama u zemlji kojom dominira fašizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!