Brazilski pravnici pisali UN-u da Bolsonaro ugrožava pravosuđe

07:30 / 19.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro

Foto: Adriano Machado / REUTERS

Skupina brazilskih odvjetnika i pravnih stručnjaka u srijedu je uputila peticiju Ujedinjenim narodima u kojoj se kaže da predsjednik vlade Brazila Jair Bolsonaro ugrožava demokraciju i neovisnost brazilskog pravosuđa dok se priprema za izbore u listopadu.

Skupina od 80 pravnika i pravnih istraživača apelirala je na specijalnog izvjestitelja UN-a za neovisnost sudaca i odvjetnika Diega Garciu-Sayana, da posjeti Brazil i izvijesti o trenutnim napadima na Vrhovni sud i Vrhovni izborni sud koji nadzire izbore.

Sudovi se suočavaju s dosad neviđenom kampanjom nepovjerenja i prijetnji javnosti sucima koji se ne slažu s vladinom politikom, navode u svojoj peticiji.

Bolsonaro je u više navrata tvrdio da je brazilski glasački sustav podložan prijevari, bez pružanja ikakvih dokaza, iako je izabran 2018. s elektroničkim strojevima uvedenim prije 26 godina.

Bolsonaro je izrekao niz izravnih prijetnji Vrhovnom sudu, veličajući neposlušnost sudskim odlukama, pa čak i prijeteći određenim sucima, stoji u peticiji.

- Brazilsko pravosuđe je pod opsadom. Neovisnost pravosuđa u Brazilu suočava se s izazovima bez presedana od demokratizacije 1980-ih, navodi se.

Bolsonarovi napadi na pravosuđe i brazilski elektronički glasački sustav izazvali su bojazan da neće prihvatiti poraz u listopadu u utrci u kojoj zaostaje za svojim ljevičarskim suparnikom, bivšim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, postavljajući pozornicu za institucionalnu krizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!