10:23 / 27.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Brazilski 'Sambadrome' pretvoren u drive-in za cijepljenje

Zbog pandemije brazilski 'Sambadrome' pretvoren u drive-in za cijepljenje

Zbog pandemije brazilski 'Sambadrome' pretvoren u drive-in za cijepljenje

Foto: Amanda Perobelli / Reuters

Pandemija koronavirusa prisilila je vlasti Rio de Janeira da, prvi put nakon 109 godina, otkažu održavanje tradicionalnog karnevala, jedne od najpoznatijih svjetskih manifestacija, a brazilski 'Sambadrome' ove je godine pretvoren u drive-in centar za cijepljenje protiv COVID-a.

Na Sambadromeu, mjestu na kojemu svake godine brojne plesne skupine u karnevalskoj povorci odmjeravaju snage pred više desetaka tisuća gledatelja, ove se godine nalazi centar za cijepljenje, piše AFP.

Avenija Marques de Sapucai, svjetski poznata po tomu što je za vrijeme karnevala domaćin parada škola sambe, postala je mjesto nade za starije osobe koje se žele cijepiti.

Među prvim cijepljenima prije dva tjedna bio je veteran, kompozitor sambe Monarco (87), koji poziva sve starije osobe da se cijepe.

Pandemija koronavirusa, koja je usmrtila gotovo 240.000 Brazilaca, primorala je vlasti da otkažu tradicionalne parade prvi put otkako su počele 1932. godine.

Ni Drugi svjetski rat nije uspio spriječiti održavanje spektakularnih noćnih povorki koje su ovaj brazilski grad činile prepoznatljivim u svijetu.

Vlasti Rio de Janeira sve donedavno nadale su se da će uspjeti odgoditi održavanje svečanosti te da će se one umjesto u veljači održati u srpnju, vjerujući da bi dotad pandemija mogla završiti.

No veliki broj smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a u samome Riju, koji je veći nego u bilo kojemu drugom brazilskom gradu te strah od novoga vala koronavirusa, rezultirali su otkazivanjem manifestacija.

Umjesto da ključeve grada preda vladaru karnevalskih svečanosti i simbolu svih pretjerivanja i ludosti, veselome "kralju Momi", gradonačelnik Eduardo Paes simbolično je ključ predao dvojici zdravstvenih radnika.

Njihove bijele liječničke uniforme i kirurške maske bile su u potpunoj suprotnosti s Momovom šljokičastom krunom i šarenim karnevalskim ozračjem.

"Ove godine ne održavamo karneval jednostavno zato jer želimo spasiti ljudske živote", rekao je Paes.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!