09:07 / 27.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Brazilski senatori traže optužnicu protiv Bolsonara zbog odgovora na covid-19

Brazilski senatori traže optužnicu protiv Bolsonara zbog odgovora na covid-19

Brazilski senatori traže optužnicu protiv Bolsonara zbog odgovora na covid-19

Foto: Adriano Machado / REUTERS

Istražni odbor brazilskog Senata prihvatio je izvješće koje poziva na optužnicu protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog devet zločina povezanih s odgovorom na pandemiju covida-19, uključujući za zločin protiv čovječnosti.


U izvješću na više od 1300 stranica koje je odbor pod kontrolom opozicije pripremao oko šest mjeseci, također se tvrdi da je još 77 osoba, kao i dvije kompanije, počinilo zločine.

Nacrt izvješća objavljen prošloga tjedna predviđao je optužbe protiv Bolsonara za genocid i ubojstvo, ali su senatori odlučili odustati od tih kvalifikacija zbog, kako su rekli, tehničkih razloga. Također su odlučili dodati još 10 ljudi na popis pojedinaca protiv kojih bi trebalo podići optužnicu.

Među ljudima na tom popisu je i Wilson Lima, guverner države Amazonas u unutrašnjosti zemlje, u kojoj je nedostatak bolničkog kisika prouzročio umiranja od gušenja ranije ove godine. Protiv Limine vlade savezna tijela vode istragu zbog korupcije povezane s kupnjom medicinske opreme.

- Kaos vlade Jaira Bolsonara ući će u povijest kao najniža razina ljudske bijede, kazao je senator Renana Calheiros, autor izvješća, dodajući da je predsjednik "na strani" diktatora, uključujući Adolfa Hitlera i Augusta Pinocheta.

Lima odbacuje optužbe koje su protiv njega iznesene u izvješću i navodi kako autori izvješća politiziraju pitanje pandemije.

- Stavljanje mog imena u konačno izvješće motivirano je u potpunosti političkim i izbornim razlozima, navodi se u Liminom priopćenju.

- Mene čak odbor nije ni istraživao, dodao je.

Malo je vjerojatno da će se Bolsonaro suočiti s bilo kakvim formalnim optužbama, jer bi ih morao podnijeti brazilski državni odvjetnik, kojeg je imenovao upravo predsjednik. On je ranije odbacio istragu Senata kao "šalu".

Međutim, izvješće ukazuje na sve veću izolaciju desnog lidera uoči izborne godine. Njegova popularnost jenjava zbog odgovora na pandemiju i visoke stope inflacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!