18:20 / 23.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Brazilski sudac naredio predsjedniku Bolsonaru da nosi masku u javnosti

Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/File Photo

Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/File Photo

Foto: - / REUTERS

Bolsonaro, kojega zovu i "tropski Trump", često je na meti kritika zbog načina na koji upravlja koronakrizom.
Brazilski sudac je predsjedniku Jairu Bolsonaru naredio da mora nositi masku u javnosti, po odluci suda objavljenoj u utorak, nakon što je taj desničarski populist bio bez maske na dva politička skupa u prijestolnici.

Savezni sudac Renato Borelli je rekao da će Bolsonaro biti kažnjavan s 2000 reala dnevno (387 dolara) ako i dalje neće poštivati uredbu Brazilskog saveznog distrikta, u kojem se nalazi, Brazilija, za obuzdavanje širenja Covida-19.

Brazil je poslije SAD-a druga najteže pogođena zemlja svijeta pandemijom koronavirusa, a u nedjelju je, uz više od milijun slučajeva zaraze novim koronavirusom, službeno zabilježio prelazak praga od 50.000 smrti povezanih s Covidom-19.

Bolsonaro, kojega zovu i "tropski Trump", često je na meti kritika zbog načina na koji upravlja koronakrizom.

Brazilski predsjednik ustrajno umanjuje razmjere epidemije, zagovara otvaranje gospodarstva i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu dužnost imenovao bivšega generala uvjeren da će on dobro voditi sektor.

Socijalno distanciranje Bolsonaro smatra mjerom koja je za gospodarstvo pogubnija od samog virusa, a također je, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, promicao dva lijeka protiv malarije: klorokin i hidroksiklorokin kao lijekove za Covid-19, unatoč malo dokaza o njihovu pozitivnom djelovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!