08:05 / 12.01.2020.

Autor: M.Š./HRT

Britanci bijesni zbog pritvaranja njihova veleposlanika u Teheranu

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Foto: - / -

Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je jučer da su iranske vlasti nakratko pritvorile njihova veleposlanika u Teheranu, osudivši taj čin kao "grubo kršenje međunarodnog prava".
Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je jučer da su iranske vlasti nakratko pritvorile veleposlanika te zemlje u Teheranu, osudivši taj čin kao "grubo kršenje međunarodnog prava".

- Uhićenje našeg veleposlanika u Teheranu, bez razloga i objašnjenja, grubo je kršenje međunarodnog prava, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominik Raab

Napominjući da je iranska vlada na prekretnici, poručio je da ona može nastaviti marš prema statusu parije sa svom političkom i ekonomskom izolacijom koja to podrazumijeva ili poduzeti korake prema smanjivanju napetosti i angažirati se na diplomatskom putu prema naprijed.

Prije je teheranska novinska agencija Tasnim izvijestila da je britanski izaslanik Rob Macaire uhićen na nekoliko sati ispred sveučilišta Amira Kabira zbog poticanja protuvladinih prosvjednika.

Iranska je policija jučer rastjerala studente koji su u Teheranu izvikivali "radikalne" slogane na skupu organiziranom u spomen na poginule u ukrajinskom zrakoplovu koji je Iran u srijedu srušio "pogreškom", izvijestila je iranska novinska agencija Fars.

Novinari francuske novinska agencije France Pressea javili su s terena da se više stotina studenata okupilo jučer predvečer odgovorivši tako na poziv da se oda počast žrtvama katastrofe u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Riječ je većinom o Irancima i Kanađanima, od kojih su neki imali dvojno državljanstvo.

Skup na uglednom sveučilištu Amira Kabira u Teheranu pretvorio se u izljev gnjeva. Mnoštvo je izvikivalo slogane protiv "lažaca" i tražilo sudski progon odgovornih za nesreću i onih koji su je, prema njihovu mišljenju, htjeli prikriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!