09:58 / 22.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Britanci o zakonu kojim bi se poništio dio dogovora o brexitu

Foto: Aaon Chown/REUTERS

Foto: Aaon Chown/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U raspravi u britanskom parlamentu Theresa May je jučer kazala da prijedlog zakona o unutarnjim tržištima Velike Britanije "dovodi u pitanje integritet Velike Britanije".
Britanski zastupnici trebali bi danas održati ključno glasanje o zakonu koji bi trebao poništiti dio sporazuma o povlačenju iz EU, unatoč snažnom protivljenju u Bruxellesu, Belfastu i Dublinu.

Odredbom se želi spriječiti stvaranje graničnih provjera na granicama Sjeverne Irske, koja napušta EU kao dio Ujedinjenog Kraljevstva. Kritičari, uključujući pet bivših britanskih premijera i nekoliko visokih konzervativaca, upozorili su da bi se izmjenom dijela sporazuma o brexitu moglo prekršiti međunarodno pravo i potkopati povjerenje EU-a i drugih partnera.

U raspravi u britanskom parlamentu Theresa May je jučer kazala da prijedlog zakona o unutarnjim tržištima Velike Britanije "dovodi u pitanje integritet Velike Britanije".

Odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney dala je prošli tjedan ostavku na ulogu britanske posebne izaslanice za slobodu medija, kao znak protivljenja zakonu.

- Potreslo me saznanje da vlada namjerava donijeti zakon - Zakon o unutarnjem tržištu - kojim bi se, bude li donesen, prema vladinu vlastitom priznanju, prekršilo međunarodno pravo, napisala je Clooney u pismu ministru vanjskih poslova Dominicu Raabu.

Britanija je službeno napustila EU u siječnju i ušla u prijelazno razdoblje do kraja godine, tijekom kojeg i dalje pripada jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU. Dvije strane održale su nekoliko krugova pregovora o trgovinskim aranžmanima nakon brexita, ali čini se da su pregovori zapali u slijepu ulicu.
Johnson je obećao da će završiti pregovore ako do sredine listopada ne bude postignut dogovor, ustrajući na tome da bi brexit bez dogovora bio "dobar ishod" za Veliku Britaniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!