Britanija će biti domaćin AI summitu u centru za razbijanje Enigme

24.08.2023.

13:05

Autor: Hina/HRT/R.S.

Bletchley Park

Bletchley Park

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Velika Britanija će u studenom biti domaćin globalnog summita o umjetnoj inteligenciji u starom domu britanskih razbijača šifri iz Drugog svjetskog rata, dok premijer Rishi Sunak predstavlja Britaniju kao globalnog lidera po pitanju sigurnosti tehnologije koja se brzo razvija.

Summit će se održati 1. i 2. studenog u Bletchley Parku, mjestu u Milton Keynesu gdje je matematičar Alan Turing razbio vojnu šifru uređaja Enigme nacističke Njemačke, objavila je vlada. 

Čelnici tehnoloških tvrtki, vladini dužnosnici i znanstvenici sastat će se kako bi razmotrili rizike umjetne inteligencije i raspravili o tome kako se oni mogu ublažiti.

Summit će se vjerojatno dotaknuti pitanja poput toga kako spriječiti korištenje umjetne inteligencije za širenje dezinformacija tijekom izbora te korištenja tehnologije u ratovanju, prema anonimnoj izjavi vladinog dužnosnika.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je već dugo dom transformativnih tehnologija budućnosti, tako da nema boljeg mjesta za ugostiti prvi globalni samit o sigurnosti umjetne inteligencije nego u Bletchley Parku, rekao je Sunak.

- Kako bismo u potpunosti prihvatili izvanredne mogućnosti umjetne inteligencije, moramo se uhvatiti u koštac s rizicima kako bismo osigurali njezin siguran razvoj u godinama koje dolaze, dodao je.

Sunak je u lipnju najavio da će Velika Britanija organizirati samit nakon sastanka u Washingtonu s predsjednikom Joeom Bidenom.

Poduzetnik u tehnološkom sektoru i stručnjak Mat Clifford te Jonathan Black, bivši visokorangirani diplomat i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, zaduženi su za pripremu samita.

Čelnici zemalja G7 u svibnju su pozvali na usvajanje standarda za regulaciju umjetne inteligenciju i uspostavu ministarskog foruma nazvan Hirošimski AI proces.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!