11:52 / 26.05.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/B.A./HRT

Britanija će otvoriti tisuće trgovina, Španjolska ušla u novu fazu popuštanja

Barcelona (Foto: REUTERS/Nacho Doce)

Barcelona (Foto: REUTERS/Nacho Doce)

Foto: - / REUTERS

Češka otvara granične prijelaze s Njemačkom i Austrijom, a u bolnicama u Brazilu situacija je kritična.
Velika Britanija otvorit će u lipnju tisuće trgovina i trgovačkih centara, najavio je premijer Johnson predstavljajući popuštanje mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Španjolska pak od 1. srpnja ukida dvotjednu karantenu za strane turiste.

Pandemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

Španjolska je ušla u novu fazu popuštanja mjera. Plaže u Barceloni jučer su otvorene.

- Ovo je sjajno, iako more nije idealno jer ima puno meduza. Radovali smo se ovom trenutku. Nije bilo logično da je surfanje dopušteno, a plivanje nije, rekao je Antonio Jose Perez, stanovnik Barcelone.

U Madridu i Barceloni, gospodarski najrazvijenijima, ali i koronavirusom najviše pogođenim dijelovima Španjolske, nakon dva i pol mjeseca otvoreni su i kafići. Od 1. srpnja bit će ukinuta obavezna dvotjedna karantena za strane turiste.

- Moji osjećaji su podijeljeni. Na početku neće biti turista. U iduća dva mjeseca putovanja neće biti dopuštena. Nećemo moći napustiti zemlju ni primati posjetitelje. Imat ćemo samo domaće goste i živjeti u neizvjesnosti. Ne znamo hoće li pandemija ponovno izbiti, kaže Marcelo Obregon, zaposlenik kafića u Barceloni.

Španjolska vlada revidirala je podatke o žrtvama pandemije i smanjila ih za gotovo dvije tisuće.

- Ispravljamo valjanost podataka, eliminiramo dvostruko zabilježene slučajeve i one koje su lokalne vlasti naknadno označile kao sumnjive ili vjerojatne, rekao je Fernando Simon, šef španjolskog Centra za koordinaciju u izvanrednim zdravstvenim situacijama.

Češka otvara granične prijelaze s Njemačkom i Austrijom.

- Sada će biti moguće prijeći granicu na svim željezničkim i cestovnim prijelazima, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

Opsežne i sustavne provjere prestaju, iako su putovanja inozemnih turista i dalje ograničena. Putnici moraju imati dokaze o negativnom testu na COVID-19, a policija će provjere provoditi nasumce.

U Brazilu, drugom najvećem žarištu u svijetu, prema službenim podacima u posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 807 ljudi. S gotovo 380 tisuća oboljelih, situacija u bolnicama je kritična.

- Imamo dvostruko više pacijenata i polovinu tima medicinskog osoblja. Tako je na 90 posto bolničkih odjela i na hitnom prijmu. Uz takvo opterećenje skrb je neučinkovita i uzrokuje fizičke i psihičke probleme kod osoblja, kaže potpredsjednica Sindikata medicinskih sestara Rio de Janeira Libia Bellusci.

To je prvi put da je dnevna smrtnost u Brazilu veća od broja smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Indonezija će rasporediti 340.000 pripadnika vojske i policije da bi osigurala provođenje mjera fizičke distance i nošenja maski zbog pandemije Covida-19, objavjeno je u utorak, dok se četvrta najnaseljenija zemlja svijeta sprema ponovo otvoriti gospodarstvo.

Koronavirus potvrđen je kod gotovo 23 tisuće ljudi u zemlji s oko 270 milijuna stanovnika, uz 1.391 smrtni slučaj. Vlasti tvrde da stanovnici često ignoriraju mjere koje bi trebale suzbiti širenje virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!