22:29 / 03.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Britanija čeka cjepivo, broj umrlih premašio 60.000

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija je europska zemlja koja je najviše stradala u pandemiji koronavirusa.
Velika Britanija je europska zemlja koja je najviše stradala u pandemiji koronavirusa. U očekivanju kampanje cijepljenja koja bi trebala početi idući tjedan - brojka umrlih danas je prešla 60.000. Registrirano je njih 60.113 umrlih, 414 u protekla 24 sata.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️ Velika Britanija odobrila cjepivo protiv Covida 

Prva cjepiva trebaju od idućeg tjedna primiti korisnici i osoblje domova za starije i nemoćne. Neki članovi britanske vlade ocijenili su da je izlazak iz EU-a omogućio zemlji da ubrza postupak odobrenja cjepiva prije njezinih europskih susjeda zbog toga što se oslobodila europskih propisa.

Europska agencija za lijekove (EMA) treba se sastati najkasnije 29. prosinca kako bi odlučila hoće li dati uvjetno odobrenje za cjepivo koje je velika američka kompanija Pfizer proizvela u suradnji s njemačkom biotehničkom kompanijom BioNTechom.

➡️ Koliko ćemo dugo biti imuni nakon cijepljenja? 
➡️ Cjepivo za EU u najkraćem mogućem roku

Francuski državni tajnik za europsku politiku Clement Beaune rekao je da Velika Britanija zbog brexita nije imala nikakve prednosti u odobravanju prvog cjepiva za covid-19, jer je do 31. prosinca potpuno podložna europskom okviru i u odabiru nekih ubrzanih postupaka.

Fauci kritizira regulatorna tijela Ujedinjenog Kraljevstva
 
- Znate da volim Britance, oni su odlični, dobri su znanstvenici, no samo su preuzeli podatke kompanije Pfizer i, umjesto da su ih doista, doista pozorno provjerili, rekli su OK, idemo to odobriti, to je to, rekao je stručnjak SAD-a za zarazne bolesti Anthony Fauci na snimci koju su emitirale britanske televizije. Dodao je da agencija SAD-a nadležna za odobrenje cjepiva vrlo pozorno analizira podatke o cjepivu i ocijenio to primjerenim.

Više od 1,5 milijuna umrlih od novog koronavirusa službeno je registrirano u svijetu od početka pandemije, a gotovo 65 milijuna je zaraženo, pokazuju podatci koje je AFP objavio u četvrtak navečer. Od prosinca 2019. kada je pandemija izbila u Kini, u svijetu je umrlo 1.500.038 ljudi a 64.774.705 je zaraženo. Latinska Amerika i Karibi su najgore prošli, sa 452.263 umrlih, prate ih Europa (430.060 umrlih) te SAD i Kanada (286.946).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!