14:28 / 22.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Britanija i EU: ribarstvo i dalje kamen spoticanja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

O tome bi pitanju popodne trebao govoriti na sastanku veleposlanika 27 država EU-a europski pregovarač Michel Barnier.
Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica EK Ursula von der Leyen razgovarali su u ponedjeljak navečer u trenutku kada su pregovori o sporazumu nakon brexita blokirani zbog ribarstva, a Britanija je suočena s novim sojem koronavirusa.

Kako saznaje agencija France presse od jednog europskog izvora, i dalje je glavni kamen spoticanja pregovora o trgovinskom sporazumu nakon brexita pitanje ribarstva, manje od deset dana prije kraja tranzicijskog razdoblja 31. prosinca.

O tome bi pitanju popodne trebao govoriti na sastanku veleposlanika 27 država EU-a europski pregovarač Michel Barnier.

Boris Johnson je u ponedjeljak navečer ponovio da bi uvjeti izlaska bez sporazuma bili više nego zadovoljavajući za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ako se ne uspije postići sporazum između Londona i EU-a u uvjetima trgovanja nakon 31. prosinca, tada će Ujedinjeno Kraljevstvo s EU-om trgovati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Kako saznaje agencija France presse od europskog izvora, Johnson i von der Leyen su razgovarali i o stanju s pandemijom koronavirusa, u trenutku kada se Britanija suočava sa širenjem novog soja, zbog čega su mnoge zemlje zaustavile prometne veze s tom zemljom.

Europska unija trebala bi u utorak pokušati uskladiti mjere vezane uz izolaciju Velike Britanije, na sastanku veleposlanika.

Cilj je dopustiti građanima zemalja članica EU-a koji se trenutno nalaze u Velikoj Britaniji i vozačima kamiona blokiranih u Britaniji da se vrate u EU, pod uvjetom da imaju negativan PCR test. Komisija bi trebala predstaviti preporuku u tom smislu a EU se izjasniti o tim povratcima.

Suočena s mogućnošću manjkova roba, Velika Britanija u utorak pokušava naći izlaz iz krize, posebno s Francuskom kako bi se ponovno uspostavio promet roba preko La Manchea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!