U Velikoj Britaniji zbog vrućine stali vlakovi

19.07.2022.

Zadnja izmjena 12:42

Autor: V.K./HRT/Hina

U Britaniji zbog vrućine stali vlakovi

U Britaniji zbog vrućine stali vlakovi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon najtoplije zabilježene noći Velika Britanija u utorak iščekuje najtopliji dan u povijesti s temperaturom od 40 stupnjeva Celzija, a meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera.


Zbog rekordnih temperatura su u Britaniji stali vlakovi, neke škole su se zatvorile, a zoološki vrtovi svojim stanovnicima nude goleme ledene lizalice.

Britanija, koja inače muku moči s održavanjem prijevozničkih usluga u uvjetima ekstremne vrućine te velike hladnoće i snijega, proglasila je "nacionalnu uzbunu" nakon što je živa u termometrima premašila prijašnji rekord od 38,7 stupnjeva Celzija iz 2019.

Ministar prometa i veza Grant Shapps upozorava da će trebati godine za moderniziranje infrastrukture koja bi mogla podnijeti visoke temperature, napominjući da se većinom radi o infrastrukturi iz Viktorijanskog razdoblja, koja to ne može izdržati.

- Tamo gdje je 40 stupnjeva u zraku, na zemlji to može biti 50, 60, 70 i više, tako da postoji velika opasnost od savijanja tračnica, upozorava ministar najavljujući restrikcije u željezničkom prometu.

Veći dio Europe se već tjedan dana doslovce prži, a šumski požari haraju Portugalom, Španjolskom i Francuskom.

Toplinski val je u Britaniji poremetio promet željeznicom, ali i zračni promet. Londonska zračna luka Luton odgodila je veliki broj letova zbog problema s užarenom pistom.

Neke željezničke linije, poput one ključne na relaciji sjeveroistočna Engleska-London, otkazane su.

Javnost je također upozorena da se suzdrži od hlađenja u jezerima i rijekama u kojima se utopilo dvoje tinejdžera.

Zoološki vrt u Chesteru se zatvara, a zoološki vrt u Bristolu je priopćio da će majmunima, papigama i crvenim pandama ponuditi kugle leda napunjene povrćem i lišćem, ili crvima.

Turisti u Londonu spas od vrućina su potražili u gradskim fontanama, a prilikom obilaska grada su usvojili taktiku "od sjene do sjene", kloneći se sunčane strane ulica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!