Britanija kaže da je predana vođenju NATO-ovih združenih snaga 2024.

04.01.2023.

07:20

Autor: Hina/HRT/R.S.

NATO

NATO

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britanija je objavila da je spremna voditi NATO-ove Združene snage visoke spremnosti (VJTF) 2024. godine, odbacivši izvješće berlinskog Table.Media da su britanska kašnjenja potaknula njemačko ministarstvo obrane da razmotri produljenje svog vodstva nakon 2023.

- Ujedinjeno Kraljevstvo spremno je ispoštovati svoju obvezu da predvodi NATO-ove Združene snage visoke spremnosti 2024. godine. Svaka druga sugestija potpuno je neistinita, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.


Citirajući njemačke vojne izvore, novinska kuća Table.Media izvijestila je ranije  da će Britanija preuzeti vodstvo 2024. nekoliko mjeseci kasnije nego što je planirano.


- U ovom trenutku ne mogu vam ništa službeno reći o ovome, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane Reutersu.


Francuska je ovoga tjedna predala zapovjedništvo nad VJTF-om njemačkom Bundeswehru na 12 mjeseci. Njemačka za te snage daje do 2700 vojnika kao vodeća nacija.


VJTF je stvoren nakon što je Rusija jednostrano anektirala Krim od Ukrajine 2014. a prvi je put raspoređen za kolektivnu obranu nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači. Ta skupina udarna je postrojba NATO-ovih združenih snaga za brzi odgovor, raspolaže s oko 5000 vojnika a očekuje se da će se u 2023. njihov broj udvostručiti.


Vodstvo se rotira među članicama kako bi se podijelile obveze i teret, a brigade su tri godine vezane za VJTF, što znači da nisu dostupne za druge misije ili međunarodne obveze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!