16:44 / 29.11.2020.

Autor: Vijesti u 5/IMS/HRT

Britanija kreće s cjepljenjem za tjedan dana?

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Foto: - / REUTERS

Britansko regulatorno tijelo sljedeći će tjedan odobriti Pfizer-BioNTechovo cjepivo. Cijepljenje može početi 7. prosinca, piše Financial Times.
Prema pisanju Financial Timesa, britansko regulatorno tijelo sljedeći će tjedan odobriti Pfizer-BioNTechovo cjepivo. Prema istom, neimenovanom izvoru, cijepljenje može počeni već u ponedjeljak, 7. prosinca.

➡️ U Hrvatskoj 2919 novih slučajeva zaraze, rekord u PGŽ
➡️ U svijetu koronavirusom zaraženo gotovo 18 milijuna ljudi

Inače, Britanija ima novog ministra - resor za raspodjelu cjepiva. Potvrdio je da će biti dostupno prije Božića i raspodjeljivat će se barem do početka ljeta. Najavio je golem napor u podjeli desetaka milijuna doza te objasnio određene razlike pojedinih cjepiva.

- Cjepivo Pfizera i BioNTecha mora se skladištiti na -70 stupnjeva i zato je, u njegovu slučaju, drugačije postupanje i logistika nego s AstraZenecinim ili kada nam dođe Modernino cjepivo. To je vrlo važno u ovom trenutku. Kao i to da, kada nekoga cijepimo, budemo sigurni da je njegov liječnik obiteljske medicine upoznat s time, poručio je britanski ministar za raspodjelu Nadhim Zahawi.

Britanija osigurala dodatna cjepiva protiv Covida-19

Velika Britanija je osigurala dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 američke biotehnološke kompanije Moderna, u nedjelju je priopćila britanska vlada. Nakon najnovijeg dogovora, Britanija ima pristup dovoljnim dozama cjepiva za oko 3,5 milijuna ljudi. Ukupno, ima pristup 357 milijuna doza cjepiva od sedam različitih kompanija koje su razvile cjepivo, stoji u priopćenju.

- Sa širokim rasponom kandidata za cjepivo u našem portfelju, spremni smo primijeniti cjepivo ukoliko dobiju odobrenje od našeg regulatora za lijekove, počevši od onih koji će biti od najveće koristi, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!