Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći strogi lockdown

19.12.2020.

18:06

Autor: HRT/Hina/B.V.M.

default error photo
Od ponoći na snagu stupa strogi lockdown - uvodi se četvrta, najviša razina restrikcija.
Novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi se brže širiti među populacijom, objavile su britanske zdravstvene vlasti te istaknule da još nastoje utvrditi je li on i smrtonosniji. Britanski premijer najavio je uvođenje novih restrikcija zbog povećanog broja slučajeva novozaraženih, osobito u Londonu i na jugoistoku Engleske. Od ponoći - strogi lockdown, uvodi se četvrta, najviša razina restrikcija.

➡️ Od ponedjeljka aktivan i sustav e-Propusnice
➡️ Gužve na granicama, moguća višesatna čekanja
➡️ Koronavirus - novosti iz minute u minutu 

Od ponoći će se uvesti nova 'razina četiri' u područjima uključujući London, Kent, Essex i Bedfordshire. Oni za koje vrijedi četvrta razina ne smiju se u zatvorenom prostoru susretati ni s kim, osim članova kućanstva, a dobit će i nalog za ostanak kod kuće. Iznimka će biti oni koji moraju na posao ili moraju van zbog obrazovanja. U četvrtoj razini bit će zatvorene i sve maloprodajne trgovine (osim nužnih). Neće raditi ni frizerski i pedikerski saloni, teretane i ostali slični sadržaji. Usto, ljudima će se savjetovati da ne putuju u područje četvrte razine.

Susret samo dvije osobe na otvorenom prostoru

Za ostatak zemlje granica gdje se mogu susresti članovi triju kućanstava smanjena je s pet dana na samo jedan dan - onaj za Božić. Cijeli Wales također će biti zatvoren od ponoći, a božićni planovi otkazani su za sve - osim tog jednog dana. Na otvorenom prostoru moći će se susretati samo dvije osobe. Ograničenja će trajati dva tjedna do 30. prosinca.

Morali smo odbaciti planove o olakšavanju restrikcija za Božić zbog porasta broja slučajeva novog soja koronavirusa. S obzirom na rane dokaze koje imamo o novom soju virusa, potencijalni rizik koji predstavlja, teška srca moram vam reći da ne možemo nastaviti s Božićem kako smo planirali, objavio je premijer Boris Johnson. Govoreći o novom soju koronavirusa, istaknuo je da je on "možda 70 posto zarazniji od starog soja, originalne verzije bolesti".

Znanstvenici zabrinuti

Širenje novog soja virusa komentirao je i Igor Rudan na svojem Facebook profilu, te podsjetio na svoju tvrdnju da će virus mutirati dok se bude širio svijetom i među ostalim dodao da će mu mutacije omogućiti da se manje ili više učinkovito širi među ljudima:- Savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) sada smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom, rekao je glavni britanski epidemiolog Chris Whitty.

- Trenutačno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja, no u tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi, kazao je i dodao da je Velika Britanija obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o bržem širenju ovog soja virusa.

I prije primijećene mutacije SARS-CoV-2 virusa

Ranije mutacije SARS-CoV-2 već su primijećene i prijavljene diljem svijeta.
U Engleskoj trenutačno u "vrlo visokoj" rizičnoj razini ograničenja živi oko 38 milijuna ljudi ili 68 posto stanovništva. Riječ je o najstrožoj restriktivnoj razini koja uključuje zatvaranje pubova, restorana i muzeja te zabranu miješanja osoba iz različitih kućanstava s nekim iznimkama.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija europska zemlja nakon Italije, s više od 66.500 umrlih, 8. prosinca je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima. Očekuje se da, nakon cjepiva Pfizer-BioNTecha Britanska agencija za lijekove (MHRA) 28. ili 29. prosinca odobri i drugo cjepivo, ono koje je razvio laboratorij AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, prenosi The Telegraph.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!