Britanija očekuje rekordno visoke temperature, ljudski životi mogli bi biti u opasnosti

16.07.2022.

10:28

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ljudski životi bi mogli biti u opasnosti zbog vrućina

Ljudski životi bi mogli biti u opasnosti zbog vrućina

Foto: Kevin Coombs / Reuters

Britanska meteorološka služba upozorila je da bi ljudski životi mogli biti u opasnosti jer će početkom idućeg tjedna temperature biti rekordno visoke, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Meteorolozi su objavili da, s obzirom na toplinski val koji će biti na vrhuncu u utorak, postoji 80-postotna vjerojatnost da će temperatura biti viša od 38.7 Celzijevih stupnjeva, što je najviša temperatura zabilježena u Velikoj Britaniji od 2019. godine.

Temperature će rasti na kraju ovog tjedna, a meteorološka služba izdala je upozorenje o toplinskom valu koji će pogoditi većinu Engleske i Walesa od nedjelje do utorka.

Postoji i 50-postotna vjerojatnost da će temperature dosegnuti 40 Celzijevih stupnjeva na području Velike Britanije, vjerojatno uzduž koridora A1, autoceste koja povezuje London s Edinburghom, a meteorološka je služba prvi put izdala takozvano crveno upozorenje za ekstremne vrućine.

Britanska služba za zdravstvenu zaštitu povećala je razinu opasnosti od vrućine s tri na četiri.

Do razine četiri dolazi "kada je toplinski val toliko jak i/ili dugotrajan da se njegovi učinci proširuju izvan sustava zdravstvene i socijalne skrbi... Na toj razini, bolesti i smrt mogu zadesiti i zdrave osobe u dobroj formi, a ne samo rizične skupine", objasnila je služba.

Crveno upozorenje meteorološke službe od ponedjeljka do utorka odnosi se na područje od Londona do Manchestera i do doline York na sjeveroistoku Engleske.

- Ako ljudi imaju ranjive članove obitelji ili susjede, sada je pravo vrijeme da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se mogli nositi s vrućinom jer ako je prognoza takva, u područjima crvene opasnosti ljudski su životi u opasnosti. Ovo je veoma ozbiljna situacija, rekao je glasnogovornik službe Grahame Madge.

Željezničke tvrtke savjetovale su putnicima da izbjegavaju putovati u ponedjeljak i utorak osim ako je njihovo putovanje "apsolutno potrebno", a vozačima automobila preporučeno je da ne putuju tijekom najtoplijih dijelova dana, osobito ako imaju starije automobile.


I u Hrvatskoj i okolnim zemljama u sljedećem tjednu bit će iznadprosječno toplo. Štoviše, temperatura zraka približit će se dosadašnjim rekordno visokim vrijednostima, ne samo za srpanj, nego u nekim mjestima čak i apsolutnim rekordima, a ponegdje su mogući i novi!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!