Britanija odobrila cjepivo protiv COVID-a za izvornu i omikron varijantu

15.08.2022.

14:56

Autor: Hina/HRT/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Sumaya Hisham / Reuters

Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv covida-19 koje cilja i na njegovu izvornu i na omikron varijantu.


Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) odobrilo je takozvano bivalentno cjepivo koje je osmislila američka farmaceutska tvrtka Moderna u svrhu docjepljivanja odraslih osoba.

Odluka agencije temelji se na rezultatima kliničkih ispitivanja koji su pokazali da je 'booster' izazvao "snažan imuni odgovor" i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020., stoji u objavi.

Agencija ističe da je znanstvenom analizom utvrđeno da cjepivo stvara dobar imuni odgovor protiv trenutačno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5.

U objavi MHRA-e stoji da nova formulacija cjepiva ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Dok postojeća cjepiva protiv covida-19 i dalje pružaju dobru zaštitu kada su posrijedi hospitalizacija i smrtni ishod, učinkovitost cjepiva je oslabjela kako se virus razvijao.

- Prva generacija cjepiva protiv covida-19 koja se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje pružaju veliku zaštitu od bolesti i spašavaju živote, rekla je izvršna direktorica MHRA-e June Raine.

- Novo dvovalentno cjepivo nudi nam izoštrenije oruđe koje pridonosi zaštiti od ove bolesti, dok se virus nastavlja razvijati.

Dužnosnici Europske agencije za lijekove (EMA) očekuju da će cjepiva prilagođena varijantama covida biti odobrena u Europskoj uniji do rujna.

Kazali su da će agencija ove jeseni razmotriti odobravanje cjepiva koje cilja stariju varijantu omikrona BA.1, s obzirom na to da su cjepiva koja specifično ciljaju novije podvarijante omikrona tek prošla dio kliničkih istraživanja.

Istodobno je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila kako će zatražiti da se u sva nova cjepiva koja se koriste u Americi uključe i ona protiv omikron podvarijanti BA.4 i BA.5.

Osim Moderne, partneri Pfizer-Inc i BioNTech testiraju verzije svojega cjepiva na bazi glasničke RNK, modificiranog za borbu protiv omikronskih varijanti, a u međuvremenu tvrtka Sanofi i partner GSK rade na cjepivu na bazi proteina koje cilja na podvarijantu betu, koja je dominirala neko vrijeme prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!