15:19 / 16.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Britanija optužila Rusiju da se pokušala umiješati u izbore

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

Gotovo je sigurno da su se ruski akteri pokušali umiješati u opće izbore 2019., nezakonito stvarajući kopije vladinih dokumenata, rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.
Velika Britanija rekla je u četvrtak da se Rusija pokušala umiješati u opće izbore 2019. tako što je nezakonito pribavila dokumente povezane s trgovinskim sporazumom sa SAD-om i objavila ih na društvenim medijima.

- Gotovo je sigurno da su se ruski akteri pokušali umiješati u opće izbore 2019., nezakonito stvarajući kopije vladinih dokumenata i objavivši ih preko društvenih medija, rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

- Osjetljivi vladini dokumenti povezani s američko-britanskim sporazumom nezakonito su nabavljeni prije općih izbora 2019. i distribuirani online putem društveno-medijske platforme Reddit, dodao je.

Premijer Boris Johnson premoćno je pobijedio na izborima u prosincu 2019. pobijedivši čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna u toj mjeri da Konzervativna stranka ima najviše mandata od 1987. i vremena bivše premijerke Margaret Thatcher.

- Iako nema dokaza o većoj ruskoj kampanji usmjerenoj protiv općih izbora, svaki pokušaj miješanja u naš demokratski proces potpuno je neprihvatljiv, rekao je Raab.

- Vlada zadržava pravo da odgovori s prikladnim mjerama u budućnosti, dodao je.

Odnosi između Londona i Moskve dosegli su hladnoratovsku razinu 2018. kad je Britanija okrivila Moskvu za pokušaj ubojstva dvostrukog agenta u engleskom katedralnom gradu Salisburyju.

Rusija je zanijekala odgovornost, no London je identificirao agente iz ruske vojne obavještajne službe koji su doputovali u Englesku kako bi otrovali bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!