10:54 / 29.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Britanija osigurala 60 milijuna doza Sanofi/GSK cjepiva protiv bolesti COVID-19

Ilustracija: Gerd Altmann/Pixabay

Ilustracija: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Ovo je prvi ugovor Sanofija i GSK o isporuci eksperimentalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 nekoj zemlji.
Velika Britanija potpisala je ugovor o nabavi 60 milijuna doza mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje razvijaju Sanofi i GlaxoSmithKline i to je četvrti takav aranžman britanske vlade, javlja danas Reuters.

Do sada nije odobreno ni jedno cjepivo protiv respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2 koji je usmrtio više od 659.000 ljudi i poharao svjetska gospodarstva.

Financijske točke ugovora nisu objavljene, a Sanofi i GSK su priopćili da u slučaju da klinički rezultati budu pozitivni, očekuju odobrenje regulatornog tijela za njihovo cjepivo u prvoj polovini 2021.

Ovo je prvi ugovor Sanofija i GSK o isporuci eksperimentalnog cjepiva protiv bolest COVID-19 nekoj zemlji.

Britanski ministri, naime, ističu važnost da na vrijeme osiguraju zalihe više raznih kandidata za učinkovito cjepivo, iako, kako kažu, nema nikakvih garancija.

Britanija je prošli tjedan osigurala 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva proizvođača BioNTech/Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 milijuna doza cjepiva Valneva, uz mogućnost nabave dodatnih 40 milijuna doza ako se cjepiva pokažu sigurnima, učinkovitima i prikladnima.

Ti su sporazumi uslijedili nakon onih najavljenih s kompanijom AstraZeneca, za proizvodnju 100 milijuna doza potencijalnog cjepiva koje se razvija u partnerstvu s Oksfordskim sveučilištem.

Sanofi u cjepivu kombinira svoj antigen S-protein COVID-19 koji se temelji na tehnologiji rekombinantne DNK i inovativnu tehnologiju GSK koja uključuje primjenu supstanci za jačanje imunosnog sustava.

Sanofi i GSK potvrdili su da su u pregovorima s EU-om, Italijom i Francuskom o isporuci 300 milijuna doza cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!