Britanija: Osmero kandidata u utrci za Johnsonova nasljednika

12.07.2022.

20:24

Autor: Hina/HRT

Downing street 10

Downing street 10

Foto: pcruciatti / Shutterstock

Osmero kandidata bit će na glasačkom listiću kada konzervativni zastupnici u britanskom parlamentu u srijedu počnu glasovati za izbor nasljednika premijera Borisa Johnsona, najavio je u utorak predsjednik Odbora 1922 Graham Brady.

Johnson je bio prisiljen odstupiti nakon što su deseci članova njegove administracije dali ostavke u znak protesta nakon niza skandala.

Rishi Sunak, Liz Truss, Tom Tugendhat, Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Jeremy Hunt, Nadhim Zahawi i Suella Braverman osigurali su 20 potpisa kolega zastupnika potrebnih za ulazak u natjecanje.

Nekoliko trenutaka prije objave u prostoriji Odbora 1922, tijela koji nadzire izbor Johnsonova nasljednika, bivši ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da se povlači jer očito nije uspio privući dovoljno podrške. Ranije je ministar prometa Grant Shapps također najavio da odustaje od svoje kandidature i da će podržati bivšeg ministra financija Sunaka.

U međuvremenu je ministrica vanjskih poslova Truss dobila potporu istaknutih lojalista Borisa Johnsona, Jacoba Rees-Mogga, Nadine Dorries i Jamesa Cleverlyja, što se smatra potezom kojemu je cilj spriječiti pobjedu Sunaka.

Mnoge pristaše premijera i dalje su bijesne na Sunaka zbog uloge koju je odigrao u njegovom svrgavanju. Sunak i Javid podnijeli su ostavke prošli tjedan u utorak navečer i naveli desetke mlađih kolega da slijede njihov primjer, čime su prisilili svog bivšeg šefa da odstupi s pozicije vođe torijevaca 36 sati kasnije.

Sunak tijesno vodi ispred Truss u posljednjoj anketi o popularnosti članova Konzervativne stranke.

Johnson, čija je trogodišnja premijerska dužnost obilježena skandalima, izlaskom zemlje iz Europske unije i pandemijom koronavirusa, rekao je da će ostati na dužnosti dok se ne izabere njegov nasljednik.

Članovi Konzervativne stranke trebali bi izabrati svog novog vođu prije godišnjeg skupa konzervativaca početkom listopada - 358 torijevskih zastupnika glasat će u više krugova sve dok se ne izabere dvoje kandidata za završni krug. Ime pobjednika i novog britanskog premijera bit će objavljeno 5. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!