07:51 / 30.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Britanija planira udvostručiti broj vojnika na istočnim europskim granicama

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Carl Recine / Reuters

Britanski premijer Boris Johnson razmatra udvostručenje broja vojnika raspoređenih na zadaćama jačanja europskih granica istodobno upozoravajući da bi upad iz Rusije u Ukrajinu bio "tragedija".


Johnson je rekao da će nova ponuda NATO-u koja se trenutačno razmatra "poslati jasnu poruku Kremlju" da "nećemo tolerirati njihovu destabilizirajuću aktivnost", objavila je britanska vlada u subotu navečer u priopćenju.

Osim povećanja broja vojnika, britanska vlada najavila je da bi to moglo uključivati slanje obrambenog oružja u Estoniju.

Brzi mlaznjaci, ratni brodovi i vojni stručnjaci također bi mogli biti poslani da zaštite NATO saveznike.

Downing Street tvrdi da bi moguće raspoređivanje "pojačalo obranu NATO-a i istaknulo potporu Ujedinjenog Kraljevstva nordijskim i baltičkim partnerima".

Taj potez dogodio se u trenutku kad se očekuje da će premijer razgovarati telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i otputovati u problematičnu regiju početkom ovog tjedna.

Drugo putovanje na sastanak s kolegama iz članica NATO-a planira se početkom sljedećeg mjeseca, priopćila je britanska vlada.

Britanski dužnosnici i NATO sljedeći će tjedan u Bruxellesu dovršiti detalje ponude, dok će ministri o vojnim opcijama razgovarati u ponedjeljak.

Johnson je također tražio da se ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ministar obrane Ben Wallace pripreme za odlazak u Moskvu na razgovore sa svojim kolegama idućih dana.

Od njih će se tražiti da poboljšaju odnose s ruskom vladom i potaknu deeskalaciju, objavio je Downing Street.

Osim toga, očekuje se da će Wallace otputovati na sastanak sa saveznicima ovog tjedna u Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku uime Johnsona.

U međuvremenu, Johnson je tražio od načelnika stožera obrane, admirala Tonyja Radakina da u utorak nazoči sjednici vlade kako bi izvijestio ministre o situaciji u Ukrajini.

Britanija već ima više od 100 vojnika koji obučavaju u Ukrajini u sklopu operacije Orbital.

U Estoniji je također raspoređeno 900 britanskih vojnika, a eskadrila lake konjice od oko 150 ljudi raspoređena je u Poljskoj, priopćila je britanska vlada.

To je najavljeno nakon što je Johnson zatražio od šefova obrane i sigurnosti da razmotre daljnje obrambene vojne opcije u Europi tijekom prošlotjednog brifinga na visokoj razini s obavještajnim službama.

Premijer je rekao: "Ovaj paket poslao bi jasnu poruku Kremlju - nećemo tolerirati njihovu destabilizirajuću aktivnost i uvijek ćemo stajati uz naše saveznike iz NATO-a suočeni s ruskim neprijateljstvom".

- Ako predsjednik Putin odabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Europu. Ukrajina mora biti slobodna birati svoju budućnost.

- Naredio sam našim oružanim snagama da se sljedeći tjedan pripreme za razmještaj diljem Europe, osiguravajući potporu našim NATO saveznicima na kopnu, na moru i u zraku.

Laburisti su ranije optužili premijera da zaostaje za drugim svjetskim čelnicima u odvraćanju ruske agresije na Ukrajinu.

Ministar obrane u sjeni John Healey ponovio je pozive na uvođenje "registra inozemnih subjekata" kako bi se "skinuo veo s toga tko posjeduje imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu", nakon što je objavljeno da se američki dužnosnici boje da neće moći učinkovito sankcionirati Putina zbog ruskog novca u Londonu.

Također se očekuje da će Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak najaviti strože sankcije, što znači da Britanija može kao cilj odabrati strateške i financijske interese Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!