Britanija prekida svakodnevna izvješća o umrlima od koronavirusa

18.07.2020.

15:22

Autor: HRT/Hina

default error photo
Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi epidemijom novog koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milijun stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.
Britanska vlada priopćila je da privremeno prekida sa svakodnevnim izvještavanjem o broju umrlih od koronavirusa nakon što je vlada odlučila preispitati metodologiju kojom se dobivaju ti podaci, smatrajući da je moguće da se s brojem umrlih preuveličavalo.

Britancima planiraju podijeliti milijune testova na antitijela 

Najnovije vijesti o pandemiji pratite na www.hrt.hr/koronavirus 

Akademici tvrde da način na koji Javno zdravstvo Engleske (PHE), vladina agencija zadužena za upravljanje epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje brojke vezane za COVID-19 te iskrivljuje stvarno stanje u odnosu na druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva.

- Trenutačno se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli (...) a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do smrti, kazao je ministar zdravstva Matt Hancock, pojašnjavajući da su u taj broj ušli svi umrli, iako su od pozitivnog testa na koronavirus do smrti bili prošli mjeseci.

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva u tu statistiku ubrajaju samo one koji su preminuli unutar 28 dana od kada je utvrđeno da su pozitivni na novi koronavirus.

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi epidemijom novog koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milijun stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.

Britanija je u više navrata upozorila da zemlje broje umrle od koronavirusa na različite načine. Akademici su pojasnili da se po sadašnjoj metodologiji pacijenti pozitivni na koronavirus, iako oporavljeni, i dalje ubrajaju u umrle od koronavirusa "čak i ako su mjesecima nakon spomenute dijagnoze imali srčani udar ili ih je pregazio autobus".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!