10:53 / 16.04.2020.

Autor: HRT

Britanija produljuje izolaciju zbog koronavirusa

Free-Photos/Pixabay

Free-Photos/Pixabay

Foto: - / -

Britanska oporba podržava produljenje izolacije, ali traži od vlade da objasni na koji način planira popuštati mjere.
Britanska vlada će objaviti produljenje mjera izolacije uvedenih 23. ožujka radi borbe protiv širenja koronavirusa od kojeg je u zemlji umrlo gotovo 13.000 ljudi.

-
Neću prejudicirati službenu odluku koja će biti donesena, međutim, već smo jasno kazali da je prerano za promjene - rekao je ministar zdravlja Matt Hancock za BBC.

- Premda se krivulja i zaraženih i umrlih izravnava, još nije počela padati. I mislim da je još previsoka - dodao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo spada među najteže pogođene zemlje pandemijom koronavirusa od kojeg je samo u bolnicama umrlo gotovo 12.868 ljudi, u što nisu uključeni podaci o žrtvama u domovima umirovljenika.

- Među žrtvama ima 27 potvrđenih smrti povezanih s virusom među zdravstvenim djelatnicima - rekao je Hancock.

Umrla je i jedna 28-godišnja medicinska sestra koja je bila trudna. Liječnici su uspjeli spasiti njezino dijete.

Britanska oporba podržava produljenje izolacije, ali traži od vlade da objasni na koji način planira popuštati mjere.

Sastankom vlade predsjedat će ministar vanjskih poslova Dominic Raab, jer se premijer Boris Johnson još oporavlja od zaraze koronavirusom zbog čega je bio i u bolnici.

Odluka će biti objavljena tijekom poslijepodneva nakon sastanka kriznog stožera.

U takvoj teškoj situaciji pojavila se i jedna dobra vijest koja je podigla moral Britancima. Tom Moore, 99-godišnji veteran, postao je nacionalni heroj prikupivši više od 15 milijuna dolara za nacionalni zdravstveni sustav.

Moore, koji koristi hodalicu otkad je slomio kuk, ispunio je u četvrtak svoj cilj da 100 puta prijeđe 25 metara vrta prije 100. rođendana 30. travnja.

- Za sve one kojima je teško u ovom trenutku: sunce će vas ponovno obasjati i oblaci će nestati - rekao je Moore nakon što je završio svoj izazov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!