15:02 / 14.03.2018.

Autor: B.S./M.M./Hina

Britanija protjeruje 23 ruska diplomata

Foto: Twitter/@stonecold2050

Foto: Twitter/@stonecold2050

Foto: - / -

Kao odgovor na trovanje bivšega ruskog špijuna i njegove kćeri nervnim otrovom, Velika Britanija protjeruje 23 ruska diplomata. To je najveće protjerivanje ruskih dužnosnika u proteklih 30 godina.
Velika Britanija protjerat će 23 ruska diplomata kao odgovor na napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u južnoj Engelskoj, izjavila je premijerka Theresa May.

May je rekla da će Britanija također zamrznuti rusku državnu imovinu gdje god postoji dokaz da bi se mogla iskoristiti za ugrozu britanskih građana te da će smanjiti razinu izaslanstva koje će doći na Svjetsko nogometno prvenstvo ovoga ljeta.

Bivši špijun Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) pronađeni su 4. ožujka u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju. Prebačeni su u bolnicu i njihovo zdravstveno stanje je i dalje kritično.

May je izjavila da su otrovani novičokom - sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska. Zatražila je od Moskve da se izjasni je li odgovorna za taj napad ili je izgubila kontrolu nad zalihama te jako opasne tvari. Rusija je zanijekala upletenost u taj incident.

Nema drugog zaključka nego da je ruska država kriva za pokušaj ubojstva gospodina Skripala i njegove kćeri te za ugrožavanje života drugih britanskih građana u Salisburyju, istaknula je May. To predstavlja nezakonito korištenje sile od strane ruske države protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

May je kazala da je protjerivanje 23 diplomata najveće protjerivanje u više od 30 godina te da će to degradirati ruske obavještajne sposobnosti u Britaniji u idućim godinama. Britaniju moraju napustiti u roku od sedam dana. London je uz to najavio da otkazuje posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. 

Ruski veleposlanik u Britaniji Aleksander Jakovenko upozorio je da će Rusija poduzeti recipročne mjere ako Britanija protjera ruske diplomate, javila je novinska agencija RIA.

Moskva smatra da nema napretka u rješavanju spora s Londonom oko trovanja bivšeg ruskog dvostrukog tajnog agenta i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, rekao je ranije ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Postoji samo nazadovanje, ne vidimo nikakav napredak, rekao je, kritizirajući Britaniju zbog toga što optužuje Rusiju za taj napad.

Spor dviju zemalja eskalirao je u srijedu nakon isteka roka u ponoć koji je odredila premijerka Theresa May a da Kremlj nije objasnio kako se to dogodilo. Lavrov je rekao da će Rusija dati odgovor Britaniji u roku od 10 dana ako London to službeno zatraži, u skladu s Konvencijom o kemijskom oružju.

Umjesto da podnesu takav zahtjev, Britanija je nastavila s političkom predstavom, rekao je.

Lavrov je odbacio britanske tvrdnje da je samo Rusija imala motiv napasti Skripala. Jučer su i ruske i zapadne medijske platforme objavile puno argumenata koji dokazuju da Rusija nije imala motiv i da su jedini koji bi ga mogli imati oni koji žele nastaviti rusofobnu kampanju, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!