23:01 / 01.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Britanija reaktivira hitne covid bolnice i zatvara londonske osnovne škole

Foto:  REUTERS/Simon Dawson

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija ponovno je aktivirala hitne bolnice podignute na početku pandemije i u petak zatvorila osnovne škole u Londonu kako bi spriječila ubrzano širenje puno zaraznije inačice koronavirusa.
Velika Britanija ponovno je aktivirala hitne bolnice podignute na početku pandemije i u petak zatvorila osnovne škole u Londonu kako bi spriječila ubrzano širenje puno zaraznije inačice koronavirusa.

S više od 50.000 novozaraženih koronavirusom dnevno u zadnja četiri dana, britanska zdravstvena služba izvijestila je da očekuje povećanje broja novih pacijenata zaraženih koronavirusom te da treba još bolničkih kreveta.

Vijest je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je bolnica Royal London e-mailom izvijestila svoje osoblje o tomu da neće moći pružiti odgovarajući visoki standard zdravstvene skrbi kritično oboljelima.

S obzirom na to da je glavni britanski grad jedno od najteže pogođenih područja novom inačicom koronavirusa za koju se kaže da je zaraznija i do 70 posto, vlada je odlučila zatvoriti i sve osnovne škole u Londonu, poništavajući tako odluku donesenu prije samo dva dana.

Britanija se u posljednje vrijeme bori s novim valom virusa koji je već usmrtio više od 74.000 ljudi i doveo gospodarstvo do ruba kolapsa. Jedna od koronavirusom najteže pogođenih zemalja u svijetu u posljednja 24 sata zabilježila je 53.285 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 613 novih smrtnih slučajeva.

Privremene bolnice koje su podignute na lokacijama na kojima se nalaze kongresni centri pokazale su se uspješnima, a vojska ih je izgradila u samo nekoliko dana. Rijetko su korištene, no ostavljene su u slučaju da zatrebaju, a čini se da je došlo do tog trenutka.

Sky News izvješćuje da su jedinice intenzivne njege u trima londonskim bolnicama na Silvestrovo bile prepune zbog čega je dio pacijenata morao biti premješten na odjele intenzivne skrbi u drugim bolničkim ustanovama.

Kraljevski koledž za školovanje medicinskih sestara upozorava da zemlji kronično nedostaje medicinskih sestara koje bi se zaposlile na novim radnim mjestima, posebno na odjelima s oboljelima od virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!