09:15 / 30.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Dominic Raab: Skeptični smo prema ruskim obećanjima

Dominic Raab

Dominic Raab

Foto: Peter Cziborra / REUTERS

Britanija će zauzeti vrlo skeptičan stav prema Rusiji i njezinu obećanju da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a potpredsjednik vlade Dominic Raab rekao je da će London suditi Moskvi na temelju njezinih djela, a ne riječi.

Rusija je u pregovorima obećala smanjiti neke vojne operacije kako bi "pojačala međusobno povjerenje", ali zapadne zemlje očekuju da će pojačati ofenzivu u drugim dijelovima zemlje. Britanija odražava skeptičnu reakciju Ukrajine.

- Vrata diplomacije uvijek će biti otvorena, ali mislim da ne možete vjerovati onome što izlazi iz usta Putinove ratne mašinerije, rekao je Raab za Sky News.

Razgovori su održani u Istanbulu više od mjesec dana nakon najvećeg napada na jednu europsku zemlju nakon Drugog svjetskog rata u kojem su ubijene ili ozlijeđene tisuće ljudi, gotovo 4 milijuna prisiljeno na bijeg u inozemstvo i uvedene sankcije protiv ruskog gospodarstva.

- Konačno ih treba testirati na njihovim djelima i moraju se povući iz Ukrajine, a ne samo promijeniti položaje, rekao je Raab za Times Radio. Ali mislim da imamo vrlo skeptičan pogled na sve što dolazi iz Moskve, ustvrdio je.

Britanija: Ruske snage prisiljene vratiti se u Bjelorusiju i Rusiju radi opskrbe

Britanska vojna obavještajna služba rekla je u srijedu da su ruske postrojbe koje trpe velike gubitke u Ukrajini bile prisiljene vratiti se kući i u susjednu Bjelorusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile.

- Takva aktivnost znači daljnji pritisak na ionako napetu rusku logistiku i pokazuje teškoće koje Rusija ima u reorganizaciji svojih postrojbi na isturenim položajima unutar Ukrajine, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Rusija će vjerojatno i dalje nadoknađivati svoju smanjenu sposobnost kopnenih manevara masovnim topničkim i raketnim napadima, dodalo je ministarstvo.

- Stambena područja istočnog ukrajinskog grada Lisičanska granatirana su teškim topništvom u srijedu ujutro, napisao je na Telegramu regionalni guverner Luhanska Serhij Hajdaj. Oštećeno je mnogo visokih zgrada. Informacije o žrtvama još se potvrđuju, rekao je.

- Mnoge zgrade su se srušile. Spasioci pokušavaju spasiti preživjele", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!