09:23 / 23.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Britanija s Japanom potpisala post-brexit trgovinski sporazum

Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Foto: - / REUTERS

Sporazum bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, nakon što Britaniju prestanu obvezivati trgovinska pravila s EU-om.
Japan i Velika Britanija potpisali su u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutačnog post-brexit tranzicijskog perioda.

Sporazum su potpisali japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi i britanska ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss, a on bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, nakon što Britaniju prestanu obvezivani trgovinska pravila s EU-om. Sporazum još trebaju potvrditi parlamenti obiju zemalja.

Britansko-japanski Sveobuhvatni sporazum gospodarskog partnerstva (CEPA) dogovoren je prošli mjesec, a Britanija ga je pozdravila kao prvi veliki trgovinski sporazum otkad je formalno napustila EU. Sporazum bi trebao osnažiti britansku trgovinu s Japanom na procijenjenih 15.2 milijardi funti, rekla je britanska vlada prošli mjesec.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja te je ušla u tranzicijski period do kraja ove godine, tijekom kojeg i dalje pripada jedinstvenom europskom tržištu i carinskoj uniji. Dok japanske kompanije pozdravljaju sporazum, također pokazuju zabrinutost hoće li London zaista uspjeti ispregovarati dogovor s EU-om za razdoblje nakon tranzicijskog perioda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!