16:09 / 11.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Cvijanović odbija optužbe Londona, Džaferović poziva i EU da reagira

Cvijanović i Dodik

Cvijanović i Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Velika Britanija je u ponedjeljak sankcionirala Milorada Dodika, srpskog člana predsjedništva BiH i Željku Cvijanović, predsjednicu Republike Srpske (RS), zbog njihova destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, navelo je ministarstvo na svojim mrežnim stranicama.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ustvrdila je kako su neutemeljene optužbe zbog kojih je dospjela na popis osoba kojima je Velika Britanija nametnula sankcije dok je predsjedatej Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao EU da slijedi odluke Londona.

Reagirajući na objavu Foreign Officea kako su ona i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sankcionirani zabranom ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanjem imovine zbog ugrožavanja mira i stabilnosti BiH te poticanja secesije RS, Cvijanović je pred zastupnicima tijekom sjednice entitetskog parlamenta u Banjoj Luci kazala kako "apsolutno odbija" takve tvrdnje.

- To je bezobrazno i odraz je krajnje nemoći optužiti predsjednika RS da ugrožava mir i stabilnost, veliča ratne zločine i djeluje pod utjecajem Putina. To je apsolutna laž, kazala je Cvijanović koja godinama slovi za najbližu Dodikovu suradnicu.

Cvijanović do sada nije bila pod sankcijama bilo koje države. Ona sada tvrdi kako je u pozadini sankcija koje su joj nametnute njeno odbijanje da obori zakon kojim je Narodna skupština RS odlučila da taj entitet preuzme vlasništvo nad nepokretnom imovinom unatoč činjenici da je odlukom bivšeg Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna još 2005. godine to zabranjeno sve dok se ovo pitanje ne uredi zakonom koji mora donijeti parlament BiH.

Cvijanović je prošlog tjedna proglasila stupanje spornog zakona na snagu, a on bi se trebao početi primjenjivati od 14. travnja.

Sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt izrijekom je prošlog tjedna zatražio od vlasti RS da taj zakon odmah stave izvan snage podsjetivši kako zabrana iz 2005. ostaje na snazi i ne smije se kršiti.

Dodik je tijekom dana komentirajući sankcije kazao kako su Britanci neprijatelji Srbima "već 200 godina" a oporbenu Partiju demokratskog progresa (PDP) optužio je kako su zagovarali sankcije ne bi li njega i Cvijanović onemogućili da se na izborima u listopadu ponovo kandidiraju. Britanskog veleposlanika u BiH Matthewa Fiela nazvao je "smradom" a britansku vladu optužio čak i zbog potpore Ukrajini.

- Neka te svoje sankcije objese mačku o rep, kazao je Dodik novinarima, a na pitanje hoće li biti još sankcija kazao je kako očekuje da će mu ih uskoro uvesti Njemačka i Nizozemska.

Uvođenje sankcija Dodiku i Cvijanović pozdravio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenivši kako je to opravdani odgovor na podrivanje mira i stabilnosti u njegovoj zemlji. dodajući kako bi EU trebala slijediti odluke Londona.

- Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede, izjavio je Džaferović.

Britanija sankcionirala Dodika i Željku Cvijanović

Britansko ministarstvo kaže da postupci i retorika Dodika i Cvijanović prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je 1995. okončan rat u BiH. Dodaje da su Dodik i Cvijanović, ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sustava utemeljenog na pravilima, iskoristili svoje pozicije vlasti da potiču 'de facto' secesiju RS-a, jednog od dva entiteta BiH, što se protivi ustavu te zemlje.

Dodik je poduzeo korake da povuče RS iz ključnih državnih institucija, koristeći se opasnom i nacionalističkom retorikom, čime je potkopavao domaći i regionalni mir i poticao etničku mržnju i poricanje genocida, navodi Foreign Office.

Željka Cvijanović se u listopadu prošle godine koristila svojim uredom za podnošenje zakona u RS-u kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Javno je veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici, stoji u priopćenju.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss se nada da će potez Londona potaknuti druge nacije na primjenu sličnih restriktivnih mjera koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

- Ova dva političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti diljem zapadnog Balkana, rekla je. Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira odgovarati, dodala je Truss.

Dodika je ove godine već sankcionirao i SAD, no njegova bliska suradnica Željka Cvijanović dosad nije bila pod kaznenim mjerama. Prvi paket sankcija zbog potkopavanja Daytonskog sporazuma Dodiku je SAD uveo još 2017., a zbog korupcije je kažnjen i njegov bliski suradnik i sadašnji dopredsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!