Britanija snižava dobnu granicu za treću dozu na 40 godina

15.11.2021.

13:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Britanija snižava dobnu granicu za 3. dozu na 40 godina

Britanija snižava dobnu granicu za 3. dozu na 40 godina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Velika Britanija proširit će primjenu treće (booster) doze cjepiva za covid-19 na stanovnike između 40 i 49 godina, s ciljem jačanja njihova imuniteta uoči hladnih zimskih mjeseci.


Trenutno je treća doza dostupna za građane starije od 50 godina, za građane ugroženog zdravlja i za zdravstvene radnike koji su svakodnevno u doticaju s virusom. Odbor za cijepljenje i imunizaciju poručio je da će proširiti primjenu treće doza cjepiva.

Do preporuke Odbora došlo je nakon što je Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila podatke istraživanja koji otkrivaju da dodatna doza cjepiva pruža 90-postotnu zaštitu od težih covid-19 simptoma kod osoba starijih od 50 godina.

- Booster doza kod rizičnih odraslih osoba i druga doza kod mladih između 16 i 17 godina uvelike povećavaju našu zaštitu od zaraze korona virusom i od težih oblika bolesti, izjavio je Wei Shen Lim, predsjednik Odbora za cijepljenje i imunizaciju.

Navedene doze cjepiva produžit će našu zaštićenost od virusa u 2022. godini, dodaje.

U Britaniji se uglavnom koristi Pfizerovo i Modernino cjepivo prilikom docjepljivanja trećom dozom, šest mjeseci nakon primitka druge doze.

Podaci iz istraživanja govore da zaštita od težih simptoma bolesti iznosi 93.1 posto u slučaju cijepljenja AstraZenecom, a 94 posto kod onih koji su primili Pfizerovo cjepivo.

Odbor za cijepljenje i imunizaciju dodaje kako se nakon treće doze očekuje veća zaštita od težih oblika bolesti.

Međutim, članovi Odbora ne preporučuju booster dozu mlađima od 40 godina, dodavši kako nisu pronašli snažne dokaze koji pokazuju da u spomenutoj dobnoj skupini, cijepljenje s dvije doze ne pruža dovoljnu zaštitu od težih posljedica zaraze covidom-19.

Premijer Boris Johnson želi spriječiti pritisak na bolnice bez još jednog zatvaranja. Pritom se oslanja ne samo na docjepljivanje trećom dozom, već i na sniženje dobne granice za cijepljenje na malu djecu.

Odbor za cijepljenje i imunizaciju također poručuje da će mladi između 16 i 17 godina biti pozvani na cijepljenje drugom dozom, osim u slučaju ako zbog zdravstvenih razloga nisu primili prvu dozu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!