Britanija stavila vojsku u stanje pripravnosti zbog panike na benzinskim postajama

28.09.2021.

14:20

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Gužve na benzinskim postajama

Gužve na benzinskim postajama

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Britanija je stavila vojsku u stanje pripravnosti zbog panike na benzinskim postajama, gdje izbijaju i svađe ljutitih vozača u potrazi za gorivom. Nesvakidašnju situaciju izazvao je manjak vozača kamiona cisterni.


Prizori na britanskim benzinskim postajama samo su dio rijetko viđenog kaosa. Frustriranim vozačima u beskonačnim redovima za gorivo sve više popuštaju živci.

Britaniju, točnije veće gradove, pogodila je nesvakidašnja nestašica goriva iz pomalo bizarnog razloga. Kaos je izazvao nedostatak vozača kamiona, što je pak uzrokovalo zastoj u lancu opskrbe. Ujedno, porast veleprodajnih cijena plina, energetske tvrtke doveo je na rub propasti.

- Još od sinoć tražim postaju koja ima gorivo. Dva sata sam se vozio i ništa. Na kraju nisam uspio nigdje natočiti benzin. Kolone vozila na crpkama bile su goleme. Ovo je suludo, kaže David Scade, iz Londona.

Vlada, energetske tvrtke i benzinske postaje ističu da zaliha goriva ima dovoljno, ali nedostatak vozača i panična kupnja iscrpili su sustav.

- Rano jutros ustao sam i pokušao pronaći benzinsku postaju na kojoj ima goriva. Obišao sam ih čak tri i nisam uspio napuniti spremnik. Ovo je četvrta, a goriva imam za još samo nekoliko kilometara, kaže jedan Britanac.

Prijevoznici, benzinske postaje i maloprodajni lanci tvrde da ne postoji jednostavno rješenje jer manjka gotovo 100 tisuća vozača cisterni, a prijevoz goriva zahtijeva dodatnu obuku i dozvole.

- Poduzeli smo 18 koraka kako bismo stabilizirali sustav opskrbe benzinskih postaja. Podignuli smo vojsku i pokušavamo povećati zalihe goriva na više tisuća postaja. Mnogi spominju brexit kako uzrok nestašice goriva, no to je, nema sumnje, samo jedan od faktora destabilizacije opskrbnog sektora, rekao je Welwyn Hatfield, britanski ministar transporta.

U nekom dijelovima zemlje bez benzina ostalo je od 50 do 90 posto crpki. Vlada je objavila da planira izdati privremene vize za 5 tisuća stranih vozača kamiona, posebice iz zemalja istočne Europe. No neki poljski prijevoznici ocijenili su ponudu smiješnom i poručili da će je samo rijetki prihvatiti.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!