Britanija tvrdi da Ukrajina i dalje kontrolira većinu svog zračnog prostora

27.04.2022.

09:39

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Serhii Nuzhnenko / REUTERS

Ukrajina i dalje ima kontrolu nad većinom svoga zračnog prostora, priopćilo je britansko ministarstvo obrane te dodalo da Rusija nije uspjela uništiti ukrajinske zračne snage niti obranu.

- Rusija ima vrlo ograničen pristup sjeveru i zapadu Ukrajine, zbog čega su ofenzivne radnje svedene na udare dalekometnim oružjem - objavljeno je na Twitteru.

- Ruski zračni napadi najviše su fokusirani na južnu i istočnu Ukrajinu u pružanju podrške kopnenim snagama - dodalo je ministarstvo u redovnom izvješću.

Rusija nastavlja gađati ukrajinske vojne snage i logističku infrastrukturu diljem zemlje, kazala je britanska vojna obavještajna služba u objavi. Naglasila je velik rizik od civilnih žrtava navodeći da se u većini ruskih zračnih napada na lučki grad Mariupolj vjerojarno koriste nenavođene, slobodno padajuće bombe. Zbog ovakvog oružja Rusija teže može razlučiti metu zbog čega se povećava rizik od civilnih žrtava.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!