13:51 / 17.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Britanija u Poljskoj raspoređuje raketni sustav Sky Sabre

Obrambeni raketni sustav, ilustracija

Obrambeni raketni sustav, ilustracija

Foto: ovbelov / Shutterstock

Velika Britanija će u Poljskoj rasporediti obrambeni raketni sustav Sky Sabre, izjavio je ministar obrane Ben Wallace tijekom posjeta Varšavi. Njegov posjet dolazi u trenutku kada NATO kreće o jačanje svog istočnog krila kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

- Namjeravamo u Poljskoj rasporediti protuzračni sustav srednjeg dometa Sky Sabre te oko 100 vojnika. Time pokazujemo da stojimo uz Poljsku, štitimo njezin zračni prostor od bilo kakve buduće agresije od strane Rusije, kazao je Wallace nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom.

Britanska vlada Sky Sabre opisuje kao "najmoderniji protuzračni sustav" koji objekt veličine teniske loptice može pogoditi čak i ako putuje brzinom zvuka. Prema opisu Britanske vojske, taj se sustav sastoji od tri komponente: 3D radara za nadzor, ispaljivača raketa i uređaja za upravljanje.

Sky Sabre ispaljuje rakete teške 99 kilograma koje mogu letjeti brzinom do 3700 kilometara na sat te će Poljskoj omogućiti da se obrani od borbenih zrakoplova, raketnih projektila i bombi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!