13:58 / 01.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Britanija traži nepoznatog širitelja brazilskog soja koronavirusa

Britanija je odmakla u cijepljenju

Britanija je odmakla u cijepljenju

Foto: FW1F/susan fenton / REUTERS

Britanija je u ponedjeljak pozvala da se javi nepoznata osoba zaražena vrlo prenosivom brazilskom varijantom novoga koronavirusa, više od dva tjedna nakon što je testirana pozitivno, ali nije dala točne podatke za kontakt.

Britanija je rekla da je otkriveno šest slučajeva varijante P.1 identificirane u brazilskome gradu Manausu, protiv koje je, kako se čini, cjepivo manje učinkovito. Dva slučaja bila su u South Gloucestershireu u Engleskoj, a tri u Škotskoj.


Međutim šesta osoba u Engleskoj, jedna od više od milijun testiranih 12.-13. veljače tek treba biti identificirana jer nije točno ispunila upitnik. "Ako ste bili testirani 12. ili 13. veljače (i) niste dobili rezultate, javite se", rekao je ministar cijepljenja Nadhim Zahawi za Times Radio. "Radimo s poštanskim sustavom kako bismo ih pokušali locirati."


Inačica P.1 uključuje mutacije slične onima pronađenim u varijanti B.1.351 koja je prvi put otkrivena u Južnoafričkoj Republici, što je izazvalo zabrinutost.


Cjepiva manje učinkovita


Adam Finn, član britanskoga Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunizaciju, rekao je za BBC: "Dokazi koje imamo sugeriraju da su - sigurno za južnoafrički soj i potencijalno za ovaj brazilski soj koji je donekle sličan - cjepiva koja trenutno imamo manje učinkovita u smanjenju barem blage bolesti i mogućeg prijenosa."


"Optimistični smo u pogledu toga da će cjepiva i dalje sprječavati teške bolesti, no dokazi za to još uvijek su dosta ograničeni", ustvrdio je.


Jedna zaražena osoba iz kućanstva u South Gloucestershireu letjela je iz Sao Paula u Brazilu preko Zuericha u London kamo je stigla 10. veljače. Djelatnici javnog zdravstva rekli su da prate sve putnike.


Sva tri škotska slučaja identificirana su kod ljudi koji su letjeli iz Brazila u Aberdeen preko Pariza i Londona i samoizolirali se u potrebnom razdoblju od 10 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!