11:08 / 20.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Britanija u sporazumima s Pfizerom, BioNTechom i Valnevom za potencijalna cjepiva

Ilustracija: Gerd Altmann/Pixabay

Ilustracija: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Britanija je osigurala 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva proizvođača BioNTech /Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 milijuna doza cjepiva Valneva.
Velika Britanija potpisala je ugovore o osiguranju 90 milijuna doza za dva potencijalna cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer i BioNTech, te francuske grupe Valneva, priopćilo je britansko ministarstvo gospodarstva.

Britanija je osigurala 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva proizvođača BioNTech /Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 milijuna doza cjepiva Valneva, uz mogućnost nabave dodatnih 40 milijuna doza ako se cjepiva pokažu sigurnima, učinkovitima i prikladnima, izvijestilo je ministarstvo.

Financijski uvjeti ugovora nisu objavljeni.

- Novo partnerstvo s nekim od vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija osigurat će Velikoj Britaniji najbolju moguću priliku da osigura cjepivo koje će zaštititi one koji su najviše izloženi, izjavio je ministar Alok Sharma.

Ti su sporazumi uslijedili nakon ranije najavljenih s kompanijom AstraZeneca, za proizvodnju 100 milijuna doza potencijalnog cjepiva koje se razvija u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem.

Trenutačno ne postoji učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, kako bi se stavila pod kontrolu pandemija s milijunima zaraženih i više od 600.000 umrlih.

Velika Britanija danas je također priopćila da je osigurala lijek AstraZenece koji sadrži antitijela za neutralizaciju bolesti COVID-19, za zaštitu onih koji ne mogu biti cijepljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!